Pudding z kaszy manny

 Lubicie kaszę mannę? Czy przywołuje Wam niezbyt miłe wspomnienia posiłków z przedszkola? Ja z tamtych czasów zapamiętałam kiepską galaretkę i zupę mleczną. Kaszę mannę bardzo lubię i dziś przygotowałam szybki deser z nią w roli głównej. Pudding przygotowujemy nie dłużej niż w 15 minut i możemy zaszaleć z owocowymi sosami lub innymi dodatkami. U mnie w lodówce znalazły się wiśnie w słoiku, które wpasowały się idealnie. 
 

Składniki
250 ml mleka
4 płaskie łyżki kaszy manny
pół łyżeczki cynamonu
1 łyżka cukru waniliowego

 
Sposób przygotowania
Mleko wlać do rondelka, wsypać cukier i cynamon, mieszać do momentu rozpuszczenia się cukru. Kiedy mleko zacznie się gotować, wsypać powoli kaszę, mieszając cały czas.Gotować na małym ogniu przez ok. 2 min. cały czas mieszając. Gęstą masę przelać do pucharków, ostudzić i wstawić na 2 godz. do lodówki. Udekorować owocami (w posiadaniu akurat miałam wiśnie ze słoika). 

16 komentarzy do wpisu „Pudding z kaszy manny”

  1. Kaszka manna najlepsza! Na szczęście mój synek też się do niej w końcu przekonał i teraz to popularny deser w naszym domu. Dodam, że z takim puddingiem łatwiej przemycić dziecku owoce do zjedzenia:)

Możliwość komentowania jest wyłączona.