Na krótką chwilę przenoszę Was do kuchni włoskiej. Focaccia, znacie, jedliście kiedyś? We Włoszech byłam raz, ale bardziej skupiałam się na wielkich porcjach makaronu niż na innych potrawach. I też nie sądziłam, że można to tak łatwo przygotować. Bo focaccia to nic innego jak rodzaj pieczywa, które jemy na ciepło w wersji suchej lub z dodatkiem pomidorów, oliwek i ziół. Ja postawiałam na pomidorki koktajlowe i natkę pietruszki.
Inspirowałam się przepisem z blogu Filozofia Smaku.
Składniki
20g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 szklanka ciepłej wody
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy + 1 łyżka do skropienia ciasta
garść pomidorków koktajlowych
pietruszka
sól morska
Sposób przygotowania
W małej miseczce pokruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru oraz mąki i zalać 1/2 szklanką ciepłej wody. Przykryć ściereczką o odstawić na 15 min.
Mąkę wymieszać z solą. Dodać spienione drożdże, oliwę i resztę ciepłej wody. Wyrabiać ciasto do momentu aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć miskę ściereczką i postawić w ciepłym miejscu na 1 godz.
Ciasto przełożyć na blat podsypany mąką i wyrabiać przez chwilę. Rozciągnąć je (ciasto nie może być cienkie, z 2 cm powinno mieć grubości) i przełożyć na natłuszczoną blaszkę. Ułożyć na cieście natkę pietruszki i połówki pomidorków koktajlowych. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 min.
Nagrzać piekarnik do 200 stopni. W cieście porobić kilka dziurek palcem, skropić oliwą i posypać solą. Piec przez 30 min.
Przepis dodaję do akcji
Byłam we Włoszech wielokrotnie, ale zazwyczaj wybierałam pizzę albo makarony i ani razu nie skusiłam się na focaccie. Z pomidorami i pietruszką wygląda – i z pewnością smakuje również – super! :)
Przy najbliższej okazji koniecznie spróbuj :)
Jadłam i bardzo mi smakowała z dużą ilością oliwek. Ale zjem każdą. Twoją z pysznymi pomidorkami również :)
Ależ mi narobiłaś ochoty na oliwki :))
Wspaniale wygląda :) kusisz a ja bez kolacji ;/
Łucja na kolejny raz zapraszam na kawałek :)
Takiej focaccii nie popuszczę ;-) Wygląda bosko, więc muszę skraść kawałek :-)
Brać ile wlezie :))
Śliczna jak, par excellence, obrazek!
Dziękuję! :)
Jaka smakowita, chcę ją :D
Niczego się nie obawiaj i bierz ;)
Wspaniała focaccia! Dziękuję za dołączenie do akcji pomidorowej :)
to będzie moja ulubiona akcja w jakiej brałam udział :)
Mniam! Jestem już po śniadaniu ale głodnieję od razu kiedy tu wchodzę…
To może miejsce się jeszcze znajdzie na mały kawałek ;)
Uwielbiam ,wspaniała.
Dziękuję! :)
Wygląda jak małe dzieło sztuki, piękna!
Kasia bardzo miło jest przeczytać taki komentarz :) dziękuję!
Mniam, bardzo taką lubię :) Śliczna Ci wyszła :)
Dziękuję :)
robiłam i jestem w niej zakochana! świeża, jeszcze ciepła jest najlepsza! z dodatkiem oliwy, cudownie pyszna :)
Musiałam się czymś zająć by nie zjeść jej całej :) aż nie mogłam się doczekać kiedy z piekarnika wyjęłam i czekałam by trochę ostygnęła :)
Jaka boska! Super dodatki :)