Dziś chciałabym się z Wami podzielić przepisem na wytrawne gofry. Jest to dobra propozycja na śniadanie lub kolację. Podane z warzywami i jajkiem w koszulce (zawsze można zamienić na sadzone).
Wytrawne gofry na śniadanie
Składniki
250 g mąki pszennej
200 ml mleka
1/3 szklanki oleju
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki soli
1 ząbek czosnku
Dodatkowo
rukola
pomidorki koktajlowe
jajko
Sposób przygotowania
Mąkę przesiać do miski i wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia, ziołami prowansalskimi. Wbić jajka, dodać mleko, olej, przeciśnięty przez praskę czosnek i mikserem wymieszać do momentu, aż wszystkie składniki się połączą w jednolitą masę. Ciasto w misce przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut.
Ciasto nakładać chochelką na rozgrzane i nasmarowane olejem płytki gofrownicy. Piec, aż będą rumiane (około 5 minut).
Jajko w koszulce przygotować według tego przepisu lub przygotwać sadzone. Pomidorki umyć i przekroić na połówki. Podać z rukolą.
Dziś już trochę za późno na śniadanie, ale na jutro będzie to idealna propozycja :)
Gofry wyglądania pysznie :)
idealne śniadanie na weekend :)