Wytrawne gofry na śniadanie

Dziś chciałabym się z Wami podzielić przepisem na wytrawne gofry. Jest to dobra propozycja na śniadanie lub kolację. Podane z warzywami i jajkiem w koszulce (zawsze można zamienić na sadzone). 

Ciasto na gofry

Wytrawne gofry na śniadanie

Składniki 

250 g mąki pszennej
200 ml mleka 
1/3 szklanki oleju
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki soli
1 ząbek czosnku

Dodatkowo
rukola
pomidorki koktajlowe
jajko

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać do miski i wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia, ziołami prowansalskimi. Wbić jajka, dodać mleko, olej, przeciśnięty przez praskę czosnek i mikserem wymieszać do momentu, aż wszystkie składniki się połączą w jednolitą masę. Ciasto w misce przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut.

Ciasto nakładać chochelką na rozgrzane i nasmarowane olejem płytki gofrownicy. Piec, aż będą rumiane (około 5 minut).
Jajko w koszulce przygotować według tego przepisu lub przygotwać sadzone. Pomidorki umyć i przekroić na połówki. Podać z rukolą. 

2 komentarze do wpisu „Wytrawne gofry na śniadanie”

Możliwość komentowania jest wyłączona.