Wegetariańskie burrito z ryżem wyszło dość spontanicznie, ponieważ czyściłam lodówkę z resztek i w sumie to mamy porządny obiad. Do nadzienia burrito można również dodać mięso. Jednak staram się je ograniczyć i stawiam na wersję z ryżem, czerwoną fasolą i warzywami.
Przepis z mięsem znajdziecie tutaj. Natomiast ja proponuję wam wersję wege.
Wegetariańskie burrito z ryżem i warzywami
Składniki na 6 sztuk
6 placków tortilli
1 czerwona cebula
3 ząbki czosnku
1/4 łyżeczki chilli
3 łyżki oleju
1 łyżeczka kurkumy
2 płaskie łyżki papryki słodkiej
1 papryka (u mnie żółta)
puszka czerwonej fasoli
puszka pokrojonych pomidorów
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1/2 szklanki wody
1 saszetka ugotowanego ryżu
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Na patelni rozgrzać olej. Pokroić w kostkę cebulę oraz czosnek. Podsmażać na patelni przez minutę, następnie dodać przyprawy, wymieszać i podsmażać jeszcze przez 2 minuty.
Wrzucić na patelnię fasolę, pomidory w puszce, pokrojoną paprykę. Na średnim ogniu smażyć około 15 minut. W międzyczasie ugotować ryż według instrukcji na opakowaniu.
Koncentrat wymieszać z wodą i przelać do podsmażonych warzyw. Następnie dobrze wymieszać i smażyć jeszcze prze 5 minut. Gotowe warzywa odstawić na bok. Dodać ugotowany ryż. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Placki tortilli rozłożyć na dużym talerzu i podgrzewać w mikrofali przez 15 sekund. Na środek podgrzanego placka dać farsz i rozprowadzić go tak, by nie nachodził na brzegi tortilli. Złożyć dwa boki do siebie, następnie zwinąć tortillę w rulon. Przełożyć na suchą patelnię i podgrzać z obu stron, aż będzie rumiany kolor.
Szukasz więcej pomysłów na obiad bez mięsa? Więcej przepisów wegetariańskich znajdziesz tutaj.