Kruche ciasto z owocami i pianką to moje odkrycie z poprzedniego roku. Piekłam je już z jabłkami, wiśniami, a teraz mam dla Was propozycję z borówką amerykańską. Jeśli chodzi o przepis na proste ciasto, to ten jest jednym z nich. Sprawdźcie poniżej.
Kruche ciasto z owocami i pianką
Składniki na kruche ciasto
300 g mąki pszennej
200 g zimnego masła
3 żółtka
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki zimnej wody
Dodatkowo
400 g borówek amerykańskich
3 białka
1 opakowanie kisielu wiśniowego
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać kawałki zimnego masła, cukier, wodę i żółtka i zagnieść. Wyrobione ciasto podzielić na dwie części 70 % i 30%.
Do miski przełożyć białka i ubić je na sztywną pianę. Dodać kisiel i zmiksować.
Dno tortownicy (moja ma 20 cm średnicy) wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wziąć większą cześć ciasta i rozrywając ją na kawałki wyłożyć dno blaszki. Poukładać owoce i przykryć je ubitą pianką z kisielem. Wziąć pozostałą cześć ciasta i rozrywając ją na mniejsze kawałki przykryć ciasto z góry.
Nastawić piekarnik na 180 stopni (opcja góra – dół) i piec przez 45 minut. Po wyjęciu oprószyć cukrem pudrem.
Można podobne kruche ciasto z owocami przygotować z pianką budyniową jak tutaj.
Po więcej przepisów na kruche ciasto odsyłam Was pod ten link.