Bardzo szybka tarta na cieście francuskim z botwinką. To idealne rozwiązanie, jeśli nie przepadacie za zagniataniem ciasta. Nadzienie przygotowałam z botwinki i wymieszałam z masą jajeczną. Posypałam z góry szczypiorkiem i do piekarnika. Jest bardzo dobra na ciepło jak i na zimno.
Tarta na cieście francuskim z botwinką
Składniki
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 pęczek młodej botwinki z buraczkami
2 ząbki czosnku
1/2 cebuli
5 jajek
4 łyżki jogurtu naturalnego
szczypiorek
3 łyżki oleju
sól, pieprz do smaku
masło do wysmarowania naczynia
bułka tarta do posypania naczynia
Sposób przygotowania
Naczynie żaroodporne (piekłam w naczyniu o wymiarach 35 x 25 cm) wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.
Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i wymieszać. Podsmażać przez 1 minutę, następnie dodać plasterki buraczków i smażyć przez 3 minuty. Dodać posiekane łodygi oraz liście i wymieszać. Smażyć przez jeszcze 4 minuty. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Do miski wbić jajka i wymieszać z jogurtem do momentu aż składniki się połączą.
Piekarnik nastawić na 180 stopni. Naczynie żaroodporne wyłożyć ciastem francuskim. Ułożyć podsmażoną botwinkę i wlać masę jajeczną. Posypać posiekanym szczypiorkiem. Wstawić do piekarnika i piec przez 40 minut.
Co jeszcze możecie zrobić z botwinki? Polecam spróbować koktajlu z dodatkiem pomarańczy.