Wegetariański pasztet z warzyw

Pasztet z zielonej soczewicy z marchewką

Pasztet z zielonej soczewicy z marchewką to była dla mnie nowość. Często jadłam z soczewicy kotlety, ale w formie pasztetu nigdy. W smaku jest przepyszny, nie rozpada się i wiadomo, najlepiej smakuje na zimno :) Zobaczcie przepis. 

Inspirowałam się przepisem z bloga Lawendowy Dom

Pasztet soczewicowy z marchewką

Pobierz darmowy e-book o kiszonkach!

Odbierz darmowy e-book

 

Pasztet z zielonej soczewicy z marchewką 

Składniki

200 g zielonej soczewicy
3 średnie marchewki
1/2 cebuli 
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki curry
1/4 łyżeczki chili 
1 łyżeczka słodkiej papryki
3 jajka
garść słonecznika
sól, pieprz 
olej do smażenia 

 

Sposób przygotowania

Soczewicę ugotować według instrukcji na opakowaniu. 

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni z rozgrzanym olejem. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i smażyć przez 1 minutę. Następnie dodać przyprawy jak papryka słodka, chili i curry i wymieszać. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i również dodać do cebuli. Smażyć przez 5 minut. Doprawić solą i pieprzem.

Do dużej miski dodać ugotowaną soczewicę, cebulę z marchewką. Ręcznym blenderem można jeszcze zmiksować na gładszą masę. Następnie wbić jajka i wymieszać. 

Podłużną formę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać masę. Posypać z góry słonecznikiem. Nastawić piekarnik na 180 stopni i piec przez 50 minut. 

Upieczony pasztet zostawić do ostygnięcia.

Jak zrobić pasztet z soczewicy

 

Po więcej przepisów z kuchni wegetariańskiej zajrzyj tutaj.

Dodaj komentarz