Mam dla Was dobry dodatek do obiadu – pieczony kalafior z curry. U mnie w domu zawsze był gotowany i podawany z bułką tartą na maśle. Jednak tym razem chciałam spróbować wersji z piekarnika. Jak tylko spróbowałam kawałek to wiedziałam, że będzie u mnie częściej gościł w kuchni. Przygotowuje się go bardzo szybko i w sumie jak nie dodatek do obiadu, to można go jeść jako przekąskę. Jeśli jeszcze nie próbowaliście takiej wersji kalafiora to ja zachęcam. Ja zapiekałam z curry, jednak można przygotować wersję z serem jak tutaj.
Pieczony kalafior
Składniki
1 świeży kalafior ( u mnie był taki 500 g)
1 płaska łyżka curry
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
sól, pieprz do smaku
2 łyżki oleju
Sposób przygotowania
Kalafiora podzielić na różyczki, umyć i wrzucić do dużej miski. Następnie dodać olej i przyprawy i porządnie wymieszać.
Nastawić piekarnik na 180 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i poukładać na niej kalafiora. Piec 15 – 20 minut (aż kalafior będzie miękki).
Sprawdź również jak przygotować kotlety z kalafiora.