Prosta surówka z kalarepy, jabłka i marchewki. Dobrze się sprawdzi z młodymi ziemniakami i mięsem, ale też można i bez mięsa :) Na blogu znajdziesz również przepis na miks z kalarepą, rzodkiewkami i ogórkiem, gdzie bardzo dobrze wpasowało się w danie, jak makaron z kurczakiem i pieczarkami.
Dziś mam dla was sam dodatek do obiadu. Zobaczcie, jak prosto możecie przygotować taką surówkę. Tym bardziej, że mam wrażenie, że warzywo jak kalarepa, jest jednak pomijane w kuchni. A warto po nie sięgać często. Także skorzystajmy z sezonu na nie i zaprośmy je do naszej kuchni.
Surówka z kalarepy
Składniki
1 duża kalarepa
2 młode marchewki
2 mniejsze jabłka
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz do smaku
3 łyżki prażonego słonecznika
Sposób przygotowania
Kalarepę i marchewkę obrać. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach razem z jabłkiem. Skropić sokiem z cytryny, dodać jogurt naturalny i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypać z góry prażonym słonecznikiem.