Makaron z ciecierzycą i kalafiorem to takie danie, typu czyszczenie lodówki z resztek jedzenia :) Zostało mi trochę warzyw, bo nie wykorzystałam wszystkich do curry (przepis na wersję wegetariańską możesz zobaczyć tutaj), by nie marnować żywności kombinowałam, jak mogę wykorzystać te resztki. Pomyślałam, nada się do makaronu. Zresztą do makaronu pasuje wszystko.
Zobacz jak prosty jest to przepis.
Makaron z ciecierzycą i kalafiorem
Składniki
300 g dowolnego makaronu
2 ząbki czosnku
1/2 cebuli
3 łyżki oleju
natka pietruszki
200 g ciecierzycy z puszki
1 puszka pokrojonych pomidorów
200 g ugotowanego kalafiora lub brokuła
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/4 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
Sposób przygotowania
Na dużej patelni rozgrzać olej. Zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i wymieszać. Wrzucić ugotowane różyczki kalafiora oraz opłukaną ciecierzycę z puszki. Smażyć przez 5 minut.
Wlać pomidory w puszce, dodać posiekaną natkę pietruszki i pod przykryciem, na średnim ogniu, dusić przez 10 minut.
Ugotować makaron według instrukcji na opakowaniu. Następnie wymieszać makaron z warzywami. Jeśli jest potrzeba doprawić jeszcze solą i pieprzem. Smacznego!