Curry z ciecierzycą, batatami i fasolką szparagową

Idealne na zimę curry z ciecierzycą i batatami. Wersja bez mięsa. Jednak jak macie ochotę przygotować danie z kurczakiem to można wykorzystać ten przepis: Curry z kurczaka z batatami i mleczkiem kokosowym.

Ja zrobiłam warzywne curry, z dodatkiem fasolki szparagowej i podałam z ryżem. Danie przygotowuje się szybko. Nawet godziny nad nim nie spędzicie :) 

Szybkie danie curry warzywne

Curry z ciecierzycą, batatami i szparagową fasolką

Składniki

3 średnie bataty
1/2 cebuli
400 g ciecierzycy z puszki
300 g fasoli szparagowej (mrożona była u mnie)
1 puszka pokrojonych pomidorów 
1 puszka mleczka kokosowego 
3 cm imbiru startego drobno na tarce 
1 ząbek czosnku 
1/4 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżeczki przyprawy curry
sól, pieprz 
olej 
ugotowany ryż 

 

Sposób przygotowania 

W średnim garnku zagotować wodę, posolić i ugotować fasolkę (tak żeby al dente była).

W dużym garnku rozgrzać olej i zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę, następnie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać przyprawy, wymieszać i smażyć ok 5 minut. Dodać pokrojone w grubsze plastry lub kostkę bataty. Następnie dodać pomidory z puszki i mleczko kokosowe. Dobrze wymieszać. Gotować na średnim ogniu do momentu, aż bataty będą miękkie i dodać ugotowaną fasolkę szparagową oraz ciecierzycę, gotować pod przykryciem z 5 minut. Dobrze wymieszać, ewentualnie dodać sól i pieprz do smaku. 

Podawać z ugotowanym ryżem. 

Warzywne curry z ciecierzycą

 

Zobacz również przepis na pieczonego kalafiora z curry oraz bowl z kaszą gryczaną i marynowanym tofu w curry.