Idealne na zimę curry z ciecierzycą i batatami. Wersja bez mięsa. Jednak jak macie ochotę przygotować danie z kurczakiem to można wykorzystać ten przepis: Curry z kurczaka z batatami i mleczkiem kokosowym.
Ja zrobiłam warzywne curry, z dodatkiem fasolki szparagowej i podałam z ryżem. Danie przygotowuje się szybko. Nawet godziny nad nim nie spędzicie :)
Curry z ciecierzycą, batatami i szparagową fasolką
Składniki
3 średnie bataty
1/2 cebuli
400 g ciecierzycy z puszki
300 g fasoli szparagowej (mrożona była u mnie)
1 puszka pokrojonych pomidorów
1 puszka mleczka kokosowego
3 cm imbiru startego drobno na tarce
1 ząbek czosnku
1/4 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżeczki przyprawy curry
sól, pieprz
olej
ugotowany ryż
Sposób przygotowania
W średnim garnku zagotować wodę, posolić i ugotować fasolkę (tak żeby al dente była).
W dużym garnku rozgrzać olej i zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę, następnie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać przyprawy, wymieszać i smażyć ok 5 minut. Dodać pokrojone w grubsze plastry lub kostkę bataty. Następnie dodać pomidory z puszki i mleczko kokosowe. Dobrze wymieszać. Gotować na średnim ogniu do momentu, aż bataty będą miękkie i dodać ugotowaną fasolkę szparagową oraz ciecierzycę, gotować pod przykryciem z 5 minut. Dobrze wymieszać, ewentualnie dodać sól i pieprz do smaku.
Podawać z ugotowanym ryżem.
Zobacz również przepis na pieczonego kalafiora z curry oraz bowl z kaszą gryczaną i marynowanym tofu w curry.