| | Comments
Smaker podał mi świetny sposób jak można przygotować pieczone ziemniaki z czosnkiem. Przygotowanie takiego obiadu idzie szybko, jednak trzeba dać trochę czasu na upieczenie ziemniaków. W między czasie można przygotować np. pulpety z mięsa mielonego lub po prostu pilnować piekarnika ;) Aż szkoda, że u mnie już wszystko zostało zjedzone! 
 
Składniki 

1 kg ziemniaków w mundurkach
4 ząbki czosnku 
pół kostki masła
sól, pieprz 

Sposób przygotowania

Ziemniaki umyć, naciąć je na grubość ok 5 mm, ale pilnować, by nie przeciąć ich do końca. Czosnek pokroić w plasterki i ponadziewać nim ziemniaki. Włożyć je do naczynia żaroodpornego, roztopionym masełkiem posmarować i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 30 min. Po tym czasie wyciągnąć, nałożyć na każdy ziemniak po łyżce masła i zapiekać przez kolejne 30 min. Widelcem sprawdzić czy ziemniaki są już miękkie, jak tak to wyciągnąć.  
Pieczone ziemniaki z czosnkiem
  • Super wyglądają :) Takie mogłabym jeść :)

    • o tak, ręczę że wybornie smakują:)

  • Anonymous

    REEEEWELACJA – własnie zostały spałaszowane – ode mnie polecam nalozyc masło w plasterkach na ziemniaki i posypanie ostro pieprzem :)
    fajny sie aromat robi :)
    dziekuje za przepis :)

    • Cieszę się, że smakowały :) ja bardzo lubię taką formę ziemniaka, a z masłem i pieprzem będę musiała spróbować :)

  • Ziemniaczki, są przepyszne, bardzo aromatyczne, zapach czosnku i jego posmak, nie do opisania. Fakt faktem, że co jakiś czas trzeba zdejmować pokrywę od naczynia żaroodpornego a później znowu zakrywać. Są świetne :)

    • dobry sposób na nudne ziemniaki ;)
      zawsze jak je robię, nie mogę się później doczekać kiedy lekko ostygną, by już je zjeść, zapachem kuszą :)

  • Robisz przegenialne zdjęcia! Wszystko wygląda tak smakowicie. :)

  • Ziemniaczki!!! Rewelacja!!! Szacuneczek!!!!!!!!!!

  • Fajne! Wykorzystam :-)