W szafce kuchennej od dłuższego czasu leżały kisiele cytrynowe, których nikt nie miał ochoty spożywać. Postanowiłam w końcu wykorzystać je i upiec biszkopt przekładany cytrynowym kremem i z dodatkiem kiwi. Pamiętam jak byłam młodsza to kiwi było zawsze atrakcją moich urodzinowych deserów, za którymi jednak nie przepadałam, bo była tam też galaretka. Dziś jednak ciasto bez galaretki, za to z pysznym kremem i jest jeszcze pianka!
Przepis na to ciasto znalazłam na Bon Appetit Małgorzaty a biszkopt robiłam wedle Moich wypieków.
Składniki
biszkopt
5 jajek
3/4 szklanki maki pszennej
3/4 szklanki cukru
1/4 szklanki maki ziemniaczanej
masa
100 g masła
2 szt. kisielu cytrynowego
1 szt. galaretki agrestowej
4 szt kiwi
pianka
100 g śmietanki 30%
2 szt. galaretki agrestowej
Sposób przygotowania biszkoptu
Biszkopt – z białek ubić sztywną pianę, następnie wsypać powoli cukier, nie przerywając ubijania. Dodać żółtka, ciągle mieszając. Mąki pomieszać ze sobą i miksując na małych obrotach dodawać stopniowo do ciasta. Ciasto wlałam to tortownicy posmarowanej margaryną i mąką, i dałam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Po ok 40 min sprawdziłam patyczkiem czy ciasto suche, jak tak biszkopt był gotowy do ostygnięcia.
Masa – kisiele ugotować w 3 szklankach wody. Do gotowego już kisielu dodać masło, wsypać galaretkę i mikserem wymieszać. Zostawić do wystudzenia,
Pianka – galaretki ugotować w dwóch szklankach wody. Śmietankę ubić i dodać do niej tężejącą galaretkę.
Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż. Jedną cześć posmarować masą, położyć na niej kiwi w plasterkach i przykryć drugą częścią biszkopta. Wyłożyć pianką i udekorować również plasterkami kiwi. Schłodzić w lodówce, a później jeść ;)
Smacznie wygląda :)
Pyszności!
wygląda obłędnie ;D
Mogę powiedzieć że było pyszne, została tylko blaszka ;)
mam tylko kisiel poziomkowy.. mógłby być?
Raczej nie, bo nie będzie pasował do galaretki agrestowej i do kiwi :)
Ewentualnie można ominąć kiwi i do kisielu poziomkowego dodać galaretkę np. truskawkową :)
pozdrawiam