Biszkopt z cytrynowym kremem

W szafce kuchennej od dłuższego czasu leżały kisiele cytrynowe, których nikt nie miał ochoty spożywać. Postanowiłam w końcu wykorzystać je i upiec biszkopt przekładany cytrynowym kremem i z dodatkiem kiwi. Pamiętam jak byłam młodsza to kiwi było zawsze atrakcją moich urodzinowych deserów, za którymi jednak nie przepadałam, bo była tam też galaretka. Dziś jednak ciasto bez galaretki, za to z pysznym kremem i jest jeszcze pianka!
Przepis na to ciasto znalazłam na Bon Appetit Małgorzaty a biszkopt robiłam wedle Moich wypieków
 

Składniki 

biszkopt
5 jajek
3/4 szklanki maki pszennej
3/4 szklanki cukru
1/4 szklanki maki ziemniaczanej

masa
100 g masła
2 szt. kisielu cytrynowego
1 szt. galaretki agrestowej
4 szt kiwi

pianka
100 g śmietanki 30%
2 szt. galaretki agrestowej

  
Sposób przygotowania biszkoptu
Biszkopt – z białek ubić sztywną pianę, następnie wsypać powoli cukier, nie przerywając ubijania. Dodać żółtka, ciągle mieszając. Mąki pomieszać ze sobą i miksując na małych obrotach dodawać stopniowo do ciasta. Ciasto wlałam to tortownicy posmarowanej margaryną i mąką, i dałam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Po ok 40 min sprawdziłam patyczkiem czy ciasto suche, jak tak biszkopt był gotowy do ostygnięcia. 
Masa – kisiele ugotować w 3 szklankach wody. Do gotowego już kisielu dodać masło, wsypać galaretkę i mikserem wymieszać. Zostawić do wystudzenia,
Pianka – galaretki ugotować w dwóch szklankach wody. Śmietankę ubić i dodać do niej tężejącą galaretkę. 
Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż. Jedną cześć posmarować masą, położyć na niej kiwi w plasterkach i przykryć drugą częścią biszkopta. Wyłożyć pianką i udekorować również plasterkami kiwi. Schłodzić w lodówce, a później jeść ;)  

6 komentarzy do wpisu „Biszkopt z cytrynowym kremem”

    • Raczej nie, bo nie będzie pasował do galaretki agrestowej i do kiwi :)
      Ewentualnie można ominąć kiwi i do kisielu poziomkowego dodać galaretkę np. truskawkową :)
      pozdrawiam

Możliwość komentowania jest wyłączona.