Krem z dyni
Dynia jest teraz wszędzie! Nie mogąc już dłużej czekać, narażając swoje zdrowie na nieprzyjemną aurę panującą na zewnątrz, zaopatrzona w wytrzymałą torbę wybrałam się po dynię. Pierwsze na co chciałam ją poświęcić jest zupa. Pysznie kremowa na jesienną chandrę jak i na rozgrzanie zimnego ciała ;)
 

Składniki
1 kg dyni
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 litr bulionu warzywnego (użyłam z kostki)
25 g masła
1/2 szklanki mleka 3,2%
sól, pieprz
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka papryki ostrej
1 łyżeczka imbiru w proszku

Sposób przygotowania

Cebulę posiekać zeszklić na maśle w garnku. Dynie obrać, pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Smażyć ok  5 min. Zalać bulionem warzywnym, dodać przyprawy oraz czosnek. Gotować ok 15-20 min. Po tym czasie gdy dynia będzie już miękka zblendować zupę i wymieszać z mlekiem. Można podać z grzankami. Smacznego!