Zupa dyniowa

Dynia jest teraz wszędzie! Nie mogąc już dłużej czekać, narażając swoje zdrowie na nieprzyjemną aurę panującą na zewnątrz, zaopatrzona w wytrzymałą torbę wybrałam się po dynię. Pierwsze na co chciałam ją poświęcić jest zupa. Pysznie kremowa na jesienną chandrę jak i na rozgrzanie zimnego ciała ;)
 

Składniki
1 kg dyni
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 litr bulionu warzywnego (użyłam z kostki)
25 g masła
1/2 szklanki mleka 3,2%
sól, pieprz
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka papryki ostrej
1 łyżeczka imbiru w proszku

Sposób przygotowania

Cebulę posiekać zeszklić na maśle w garnku. Dynie obrać, pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Smażyć ok  5 min. Zalać bulionem warzywnym, dodać przyprawy oraz czosnek. Gotować ok 15-20 min. Po tym czasie gdy dynia będzie już miękka zblendować zupę i wymieszać z mlekiem. Można podać z grzankami. Smacznego!

13 komentarzy do wpisu „Zupa dyniowa”

  1. ciągle nie mogę się przekonać do smaku dyni, chociaż bez bicia przyznam się, że próbowałam jej tylko raz! być może to błąd, bo krem, który pokazałaś wygląda jak najbardziej pysznie! nie wiem czy dobrze pamiętam, że dynia ma bardzo intensywny smak, i tak się zastanawiam, czy oprócz śmietany czy mleka można go jeszcze czymś złagodzić? :) może wreszcie czas się skusić! :)))

    • Przeglądałam przepisy gdzie często daje się właśnie mleko lub śmietanę nic innego nie jest mi znane ;) a dynie kuszą swoimi kształtami ;) i mówią – kup mnie i ugotuj!

Możliwość komentowania jest wyłączona.