Miodowe pancakes z migdałami
Był śledź, pierogów masa i spore kawałki sernika. Dopiero teraz łapię oddech po świątecznym przejedzeniu. Odprężam się przy muzyce i smażeniu naleśników. Oczywiście wersja lekkostrawna, bo z otrębami i miodem :) Miła odmiana po dużej dawce kapusty, uszek i niekończącym się paśmie filmów rodzinnych, gdzie plastikowi bohaterowie przeżywają swoje wzloty i upadki. 


Składniki (na ok. 10 sztuk placuszków)

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki otrębów owsianych
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżki miodu
  • masło do smażenia
  • migdały do posypania góry

Sposób przygotowania

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i otrębami. W oddzielnej misce jajka wymieszać z olejem, miodem i mlekiem. Przelać masę do suchych składników. Ciasto ma być gęste. Na patelni rozpuścić kawałek masła, nakładać ciasto dużą łyżką. Smażyć z każdej strony ok 2-3 min do złotego koloru. Podać z miodem i kruszonymi migdałami.