| | Comments
Nie wiem jak Wam, ale mi największa frajdę sprawia przygotowywanie śniadania w sobotę. Kiedy mam wolne od pracy i mogę chwilę dłużej posiedzieć w kuchni. Bez uciążliwego stania przy otwartej lodówce – ‚Co ja tu zjem? Tu nic nie ma dobrego’. Na szczęście, w takie dni jak dziś, pomył na śniadanie pojawił się nagle. Od razu obudziłam się z ochotą na bułki. Chcąc zminimalizować dystans dzielący mnie od łóżka zrobiłam własne. Proste bułeczki pszenne posypane z góry pestkami dyni.
 

Składniki

20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
150 ml ciepłego mleka
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju
pestki dyni do posypania


Sposób przygotowania
Drożdże i cukier dać do miseczki, zalać ciepłym mlekiem, wieszać i odstawić na 10 min.
Mąkę wymieszać z solą, olejem i powoli wlać rozdrobnione drożdże. Wyrabiać ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne. Uformować kulę i dać do oprószonej mąką miski. Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godz. w ciepłe miejsce.
Przygotować blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odrywać kawałki z ciasta i formować bułeczki, posypać z góry pestkami dyni. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 min. Nagrzać piekarnik do 200 stopni i piec  ok. 25 min. 
Domowe bułki
  • Uwielbiam domowe pieczywo ;D

  • fantastyczne, często też piekę w domu :)

  • Prześliczne! Wspaniałe, domowe pieczywo :)

  • domowe zawsze najlepsze i ten zapach podczas pieczenia i jeszcze długo po <3

  • Domowe pieczywko to jest to :) a o krowie to ja cały czas myślę, przydałaby się i kilka kurek też :D

    • kurę to jeszcze bym pomieściła gdzieś w kawalerce ;)

  • idealne śniadanie, bułki z twarożkiem, a do tego bułki jeszcze własnej roboty! :)

    • tak w kuchni to ja czas mogę spędzać :)

  • Muszę w końcu upiec domowe pieczywo – planuję już od jakiegoś czasu zarówno bułeczki jak i chleb, a bułeczki koniecznie tak jak Ty z dynią <3

  • Uwielbiam takie bułeczki z pestkami dyni! :) A jeszcze domowej roboty – rewelacja :)

  • bułki z serem, tym bardziej domowe!, to śniadaniowe niebo w gębie :)