Oponki serowe na tłusty czwartek

Oponki serowe

Były amerykańskie pączki, teraz czas na oponki serowe. Nie zajmują dużo czasu, ciasto jest bez drożdży, więc nie czekamy aż coś wyrośnie. Wałek idzie w ręce, smażymy raz, dwa, trzy i jemy. Z mojej produkcji zostały raptem 2 sztuki. Nie przeliczam nawet na kalorie, jakie dziś pochłonęłam.
Korzystałam z przepisu od Kwestii Smaku, gdzie oponki aż mnie wołały – zrób, zrób :) 
 
 
Składniki (na ok.12 szt) 

250 g mąki pszennej
2 jajka
1.5 łyżeczki sody
1/3 szklanki cukru
250 g twarogu rozdrobnionego widelcem
cukier puder do posypania
1 litr oleju do smażenia

 
Sposób przygotowania
Mąkę przesiać razem z sodą do miski, dodać jajka, cukier i rozdrobniony ser. Składniki wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto. W razie gdyby było zbyt lepkie podsypać troszkę mąki. Następnie wyłożyć na podsypany mąką blat i rozwałkować ciasto na wysokość 1 cm. Wycinać szklanką kółka, środek kieliszkiem.
W garnku rozgrzać olej do 175 stopni i smażyć oponki partiami 2-3 minuty raz przewracając. Odkładać na papierowy ręcznik. Posypać z góry cukrem pudrem i zajadać. Smacznego!
Oponki na Tłusty Czwartek

7 komentarzy do wpisu „Oponki serowe”

  1. zawsze zarzekam się, że co tam, w tłusty czwartek mogę zjeść dużo, a jak przychodzi co do czego, to nie mam siły i miejsca na więcej niż 2-3 sztuki :)

    oponki wyglądają co najmniej rewelacyjnie :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz