Domowa pizza ze szpiankiem i cebulą
Nareszcie pizza, wyrabiana własnymi rękoma, ze szpinakiem, mozzarellą i cebulą. Pierwszy raz za wyrób placka brałam się rok temu, ale byłam nieświadoma jak współpracować z drożdżami. Po nieudanej próbie,  wypięłam się na nie, a ciasto spoczęło w śmietniku. Ale był chleb, bułki to i pizza musi się w końcu udać. Nadziewamy ciasto tym co lubimy, a że bardzo lubię szpinak i cebulę, nie zastanawiałam się dłużej, co by tu wrzucić. Bazowałam na przepisie z blogu Kwestia Smaku


Składniki
na ciasto
400 g mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
3 łyżki oleju
1 szklanka ciepłej wody

Dodatkowo
150 g mrożonego szpinaku
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
2 cebule
2 kulki mozzarelli
1/2 szklanki startego parmezanu

 
Sposób przygotowania
W dużej misce pokruszyć drożdże, dodać cukier, 1/3 szklanki ciepłej wody i 2 łyżki mąki. Wymieszać,przykryć ściereczką i odstawić na 15 min w ciepłe miejsce.
Po tym czasie dodać resztę mąki, sól, olej i ciepłą wodę. Wymieszać, następnie wyciągnąć ciasto na blat i wyrabiać 10 min, aż będzie elastyczne. Uformować kule i włożyć do miski. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 60 min.
W między czasie przygotować nadzienie. Szpinak zamrożony wrzuć na patelnie, podgrzewać do całkowitego odparowania wody. Dodać łyżkę masła, przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, wymieszać, odstawić do wystygnięcia. Cebulę i mozzarellę pokroić w plasterki.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Rozwałkować na placki o średnicy ok. 25 cm. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć placki. Rozłożyć na nich plasterki mozzarelli, szpinak, cebulę i posypać parmezanem. Odstawić na 30 min.
Nagrzać piekarnik do 220 stopni i piec przez 15 min (do zarumienienia się boków i spodu ciasta).  
Pizza ze szpinakiem