Czekoladowy sernik z świeżymi malinami
Nie mogłam się oprzeć koszyczkowi malin, które wypatrzyłam w pobliskim sklepie. Jeszcze od dłuższego czasu chodził za mną czekoladowy sernik.  Mam jedno ulubione czekoladowe ciasto z malinami, które powaliło mnie na kolana w smaku. Jednak sernika w takiej wersji jeszcze nie robiłam. A skoro tak wielką ochotę miałam na coś słodkiego i do tego wena do pieczenia na całego, to upiekłam. Wiem, że nie tylko ja jestem fanką wszelkich serników, dlatego chciałam jak najszybciej z Wami podzielić się przepisem na ten przepyszny czekoladowy sernik ze świeżymi malinami.
 
Składniki
na spód
250g herbatników czekoladowych 
100g masła
 
masa serowa
750g twarogu tłustego dwukrotnie zmielonego
4 jajka
1 opakowanie budyniu czekoladowego
3/4 szklanki cukru
120 ml śmietanki 30% 
1 łyżka kakao
 
polewa czekoladowa
100g gorzkiej czekolady
75ml śmietanki 30%
 
Dodatkowo
maliny do dekoracji
 
Sposób przygotowania
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem/margaryną. W rondelku rozpuścić masło. Herbatniki pokruszyć drobno, dodać rozpuszczone masło i wyłożyć nimi dno tortownicy. Włożyć do lodówki. 
Masa serowado dużej miski wbić jajka, dodać cukier i zmiksować na puszystą masę. Dodać proszek budyniowy i wymieszać. Porcjami dodawać zmielony twaróg, na sam koniec wlać śmietankę. Miksować na największych obrotach. Masę serową przelać na spód. 
Nastawić piekarnik na 180 stopni i piec przez 20 min, zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez 70 min. Studzić ciasto w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. 
Polewa czekoladowado rondelka wlać śmietankę, dodać połamaną czekoladę i cały czas mieszając podgrzewać na małym ogniu. Mieszać do momentu aż czekolada się rozpuści. 
Polewę przelać na ostudzone ciasto, udekorować malinami, dać do lodówki na 5 godzin. 
Czekoladowy sernik z malinami
Czekoladowy sernik