Domowe wegeburgery z buraków
Bez mięsa, pikantne z grillowaną cukinią – burgery z buraków. Jestem w 100% mięsożercą, ale czasem lubię spróbować zastąpić czymś mięso. I tak dziś w pełni poświęcam ten post domowym wegeburgerom. Inspiracją do nich był sam burak, który leżał w lodówce już 3 dzień, a ja ciągle otwierając ją zastanawiam się, co też mogę z niego zrobić :) 
 
Burgery z buraków robiłam na domowych bułkach, które można zrobić z tego przepisu i dynię zamienić na mak lub sezam.  
 

Domowe bułki do burgerów Składniki (na 4 sztuki burgerów)
2 duże buraki
2 jajka
2 łyżki bułki tartej
1/2 łyżeczki chili w proszku
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka suszonego oregano
3 łyżki oliwy

Sos czosnkowy
1 mały jogurt naturalny
1 łyżka majonezu
2 ząbki czosnku

Dodatkowo 
4 bułki
liście młodego szpinaku
pomidor
czerwona cebula
cukinia

 
 
Sposób przygotowania
Buraki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć sok i przełożyć do miski, razem z przyprawami,  wbić jajka, dodać bułkę tartą i wymieszać. Formować burgery i  smażyć na patelni z rozgrzaną oliwą (ok. 2 min z każdej strony). Nastawić piekarnik na 200 stopni, podpieczone burgery przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez 20 min. W tym czasie pokroić wszystkie warzywa w plasterki. Cukinię lekko podsmażyć na patelni (użyłam patelni grillowej).
Przygotować sos czosnkowy do miseczki wlać jogurt, dodać majonez i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko razem wymieszać.
Górę i dół bułek posmarować sosem. Układać szpinak, burger z buraków, pomidor, cukinia i cebula. 

Burgery z buraków