Zbożowe batoniki

Słodkie i zdrowe – batoniki z mieszkanki płatków zbożowych. Proste w przygotowaniu, możecie do nich dorzucać różne suszone owoce, kawałki czekolady, orzechów lub po prostu zmiksować to wszystko razem. Zdrowy kop energii gwarantowany ;)
Inspiracją był przepis z blogu Moje Wypieki.
 
Składniki
300g mieszanki płatków zbożowych z orzechami (można użyć również płatków owsianych)
50g suszonej żurawiny
100g masła
75ml płynnego miodu 
70g cukru
 
Dodatkowo
100g gorzkiej czekolady
50ml śmietanki 30%
50g słonych orzeszków – pokruszonych
 
Sposób przygotowania
W dużej misce wymieszać płatki z cukrem i żurawiną. W garnuszku na małym ogniu podgrzać masło i miód, do momentu rozpuszczenia się masła. Przelać do miski z płatkami i dobrze wymieszać. 
Przygotować blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (robiłam w formie 25 x 25cm), przesypać mieszankę i bardzo mocno wcisnąć ją w dno. Nastawić piekarnik na 180 stopni i piec przez 30 min. 
Ostawić do ostygnięcia. Ostudzone ciasto pokroić w prostokąty.
W rondelku podgrzewać śmietankę z połamaną czekoladą, cały czas mieszając do momentu rozpuszczenia się czekolady. Maczać batoniki i obsypać pokruszonymi orzeszkami. Przełożyć na papier do pieczenia i poczekać aż czekolada ostygnie. 
Płatki zbożowe
Domowe batoniki zbożowe

12 komentarzy do wpisu „Zbożowe batoniki”

    • Też się nad tym zastanawiałam, ale sypnęłam go trochę. Teraz wydaję mi się, że jak cukier się pominie to jednak nie wpłynie on znacząco na wyrób tych batoników :)

  1. Nie gotuję, nie smażę, nie piekę, ale uwielbiam fotografię kulinarną i dobrze zjeść. Twoje zdjęcia to mistrzostwo, nie mówiąc już o jedzonku mniam. Nie mogę się napatrzeć :)

  2. Dokładnie takie batoniki zamierzam przygotować mojemu dziecku, żeby miało przekąskę do przedszkola. Zdrowe i pożywne :)

Możliwość komentowania jest wyłączona.