Bez mięsa, pikantne z grillowaną cukinią – burgery z buraków. Jestem w 100% mięsożercą, ale czasem lubię spróbować zastąpić czymś mięso. I tak dziś w pełni poświęcam ten post domowym wege burgerom. Inspiracją do nich był sam burak, który leżał w lodówce już 3 dzień, a ja ciągle otwierając ją zastanawiam się, co też mogę z niego zrobić :)
Burgery z buraków robiłam na domowych bułkach, które można zrobić z tego przepisu i dynię zamienić na mak lub sezam.
Wege burgery z buraków z sosem czosnkowym
Składniki (na 4 sztuki burgerów)
2 duże buraki
2 jajka
2 łyżki bułki tartej
1/2 łyżeczki chili w proszku
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka suszonego oregano
3 łyżki oliwy Sos czosnkowy
1 mały jogurt naturalny
1 łyżka majonezu
2 ząbki czosnku Dodatkowo
4 bułki
liście młodego szpinaku
pomidor, czerwona cebula, cukinia
2 duże buraki
2 jajka
2 łyżki bułki tartej
1/2 łyżeczki chili w proszku
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka suszonego oregano
3 łyżki oliwy Sos czosnkowy
1 mały jogurt naturalny
1 łyżka majonezu
2 ząbki czosnku Dodatkowo
4 bułki
liście młodego szpinaku
pomidor, czerwona cebula, cukinia
Sposób przygotowania
Buraki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć sok i przełożyć do miski, razem z przyprawami, wbić jajka, dodać bułkę tartą i wymieszać. Formować burgery i smażyć na patelni z rozgrzaną oliwą (ok. 2 min z każdej strony). Nastawić piekarnik na 200 stopni, podpieczone burgery przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez 20 min. W tym czasie pokroić wszystkie warzywa w plasterki. Cukinię lekko podsmażyć na patelni (użyłam patelni grillowej).
Przygotować sos czosnkowy – do miseczki wlać jogurt, dodać majonez i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko razem wymieszać.
Świetny wpis! :))
Pozdrawiam
___________
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
Bardzo jestem ciekawa zwłaszcza tych buraczanych burgerów. Ciekawy pomysł na zdrowe kanapki. Pozdrawiam :)
uwielbiam wege wersje burgerów! buraczanych jeszcze nie jadłam, czas to nadrobić :)
Bardzo ciekawa propozycja :)
Ja nie jestem mięsożercą. Ale jem. Za burgerami nie przepadam, ale takiemu nie potrafiłabym się oprzeć:) Pysznie i kusząco… :)
Ostatnio to wielki hit. Wyglądają pysznie, muszę i ja spróbować :)
…ja zamieniłabym bułki na np. razowe. I byłoby ok :)
Łał! kompletny odlot! kocham takie wymysły z burakami! swietny pomysł!
nie ma to jak pożywny wege burger! :)
Wygląda supersmakowicie, na burgera z buraka pewnie sama bym nie wpadła, a tu proszę! ;)
ja też jestem mięsożercą, ale jak Ty, od czasu do czasu lubię spróbować czegoś innego :) burgery z buraków? pierwsze słyszę! ale ogromnie mi się podobają :)
Niezwykłe! :)
Wyglądają świetnie, co tu dużo mówić; ))
Mmmmmmmm takiego hamburgera to pożarłabym z prędkością światła :-)
Ależ intrygujące :D
Pyszne takie!!
świetny pomysł :) chętnie bym spróbowała!
ja się na nie zapisuje:)
Świetne ,bardzo mnie ciekawi ich smak.
Zaskoczyłaś mnie pozytywnie, buraczkowy stek HIT !
I tu nachodzi pytanie jak to ugryźć :p
Pozdrawiam ;)
uwielbiam domowe burgery zwłaszcza z domowymi bułeczkami :)
Cieszę się bardzo, że i Wam w takiej wersji burak się podoba :)
Takie burgery chyba będą u mnie gościć częściej, niż te z mielonym :)
Szukam właśnie buraczanej inspiracji a tu takie coś! Dla mnie bomba :)
Jestem zachwycona tym pomysłem!
Nigdy nie lubiłam hamburgerów ze względu na „mięcho” w środku. Ale taki wegetariański to jest coś! Przepis do wypróbowania.
Monika daj znać jak Ci smakował :)