| | Comments
Jeżeli znacie i próbowaliście hummusu w wersji podstawowej, to ta jeszcze bardziej Wam zasmakuje. Kremowa i delikatna pasta z dodatkiem suszonych pomidorów, u mnie idealnie sprawdziła się jako smarowidło do kanapki. Nie mogłam jej się oprzeć także w połączeniu z krakersami. Hummus możemy podawać również z innymi dodatkami, takimi jak – pitą, macą lub z chrupiącymi i świeżymi warzywami.
Od niedzieli można w sieci znaleźć nowy magazyn kulinarny „Kocioł”, w którym miałam swój udział. „Kocioł” tworzy grupa dolnośląskich blogerów, z którymi macie okazję poznać smaki i ciekawe miejsca z naszego rejonu. Do pierwszego numeru wytypowaliśmy nasze dwie gwiazdy – gruszkę i pomidora. Także znajdziecie masę przepisów z nimi w roli głównej. Zapraszam :) 
Magazyn Kocioł
 
Składniki
200g ciecierzycy suchej
2 łyżeczeczki sody
150g suszonych pomidorów w oleju (ok. pół słoiczka)
4 łyżki pasty tahini
3 ząbki czosnku
2 łyżki soku z cytryny
30 ml oliwy
sól, pieprz do smaku
 
 
Dodatkowo
posiekana pietruszka do posypania
 
Sposób przygotowania
Ciecierzycę moczyć w zimnej wodzie przez 12 godzin z łyżeczką sody. Na następny dzień opłukać ją i zalać dużą ilością wody dodając 1 łyżeczkę sody. Gotować przez 1 godzinę. Po tym czasie sprawdzić czy ciecierzyca jest miękka (bierzemy jedno ziarenko ma ono z łatwością się rozgnieść nam w palcach). 
Ugotowaną ciecierzycę odcedzić i opłukać (nie wylewać wody, w której się gotowała – przyda się). Przełożyć do blendera, dodać suszone pomidory, pastę tahini, czosnek, sok z cytryny, oliwę, sól, pieprz i zmiksować na gładką masę.
Jeżeli hummus nie będzie dostatecznie kremowy dodać trochę wody, w której się gotował. Przełożyć do miski i posypać posiekaną pietruszką. Zajadać ze świeżym pieczywem, grzankami czosnkowymi, warzywami lub krakersami. 
Hummus pomidorowy
 
  • Bardzo apetyczna ,z krakersikiem w sam raz.

  • Obserwuję „Kocioł”, piękne zdjęcia!

  • nigdy nie próbowałam hummusu, ale podobno jest pyszny. ten z pomidorami przekonuje mnie jeszcze bardziej, a że lubię urozmaicać moją kuchnię, to myślę, że wypróbuję ten z Twojego przepisu :)

    gratuluję magazynu! przewertowałam go i znalazłam tam sporo ciekawych pomysłów :)

  • mniam! uwielbiam hummus!

  • bardzo fajny przepis, uwielbiam hummus w różnych warzywnych odsłonach :)

  • Wstyd, jeszcze nigdy nie jadłam hummusu…

  • Ciekawy przepis, chętnie bym spróbowała :)

  • Muszę wypróbować taką wersję :) gratulacje!

  • coś czuję, że za niedługo ten hummus u mnie zagości :)

  • Hummus lubię każdy, pomidorowy także :)
    Ciekawy pomysł na magazyn. Chętnie bym poczytała o dolnośląskich smakach.

  • Chętnie spróbuję pomidorowej wersji!

  • humus uwielbiam , muszę wypróbować takiej wersji :)

  • Lubie hummus, pomidorowego jeszcze nie probowalam;)

  • Genialny przepis. Śliczne zdjęcia…

  • a mam suszone pomidory i to własnej produkcji, zrobie koniecznie!

  • Wspaniały przepis! Muszę koniecznie zajrzeć do kotła ;)

  • Uwielbiam wszelkie hummusy, a ten pomidorowy w szczególności :-)

  • Hummus to taki wdzięczny materiał do eksperymentów.

  • Pomidorowa wersja super :)

  • Nie próbowałam ale tymi zdjęciami zachęciłaś mnie do spróbowania :) !

  • Poproszę taki hummus!: )

  • na pewno ciekawszy smak:)

  • Bardzo podoba mi się ta wariacja :)

  • ale pięknie podany!
    a za mną hummus z dodoatkiem marchewki chodzi :) i zrobię w końcu