Od dłuższego czasu chciałam wypróbować połączenia gruszki z moim ulubionym serem camembert. Od początku wiedziałam, że w grillowanych będzie pasował idealnie. Do tego jeszcze bazylia dodała świeżego aromatu. Całość dania świetnie wpasowała się w ostatnie ciepłe dni.
Składniki
1 duża gruszka
1 łyżka soku z cytryny
1/3 camembert
suszona żurawina
świeża bazylia
sól, pieprz
Sposób przygotowania
Gruszki umyć i osuszyć. Przekroić na pół i wydrążyć łyżką środek, skropić sokiem z cytryny. Rozgrzać grillowaną patelnię i smażyć na średnim ogniu do czasu aż będą miękkie (lub można nagrzać piekarnik do 200 stopni i piec bez przykrycia ok. 30 min). Wydrążone środki wypełnić suszoną żurawiną i przykryć plasterkiem sera camembert. Podsmażyć jeszcze przez chwilę by ser się rozpuścił. Przyprawić solą, pieprzem i świeżą bazylią.
Ojej, one wyglądają zjawiskowo.
Istna bajka :D
jak Ty kusisz tymi pięknymi zdjęciami! :) robiłam kiedyś tartę z gruszkami i serem pleśniowym i pamiętam, że smak był ciekawy. Twoja gruszka wygląda tak apetycznie, że z zamkniętymi oczami bym ją zjadła! :)
wspaniałe połączenie, z moim ulubionym serem :) pozdrawiam
Pięknie wyglądają te gruszki :)
No, no, wykwintna uczta dla podniebienia :)
w końcu nowy post! już nie mogłam się doczekać! kocham połączenie gruszki i Camembert!
Btw. Też mam na imię Marcelina:)
Super przystawka! I piekna!
Piękne, wyglądają wspaniale!
mega efektowne! i jak muszą smakować :)
Bardzo kusząco wyglądają! :)
Kuszą swoim wyglądem niesamowicie. Jestem fanką gruszki na wytrawnie, więc jestem zdecydowanie na tak: )
Ale wykombinowałaś genialnie. Fantastyczne połączenie smaków. A zdjęcia ? SUPER!!!!
Deser cudowny!.