Hiszpańska tortilla z szpianakmiem i botwinką
Tortilla hiszpańska to pewnego rodzaju omlet, który przygotowujemy z ziemniakami i cebulą. U siebie dodałam jeszcze szpinak i botwinkę. Podana na ciepło, jest dobrą propozycją nie tylko na obiad, ale również możemy od niej zacząć dzień.


Składniki
7 jajek
4 średnie ziemniaki
100g młodego szpinaku
100g botwinki
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki mleka
3 łyżki oliwy
1 łyżka ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki chili w proszku
sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania
Posiekaną cebulę zeszklić na patelni z rozgrzaną oliwą. Dodać pokrojone w plastry ziemniaki i smażyć je, do momentu aż będą miękkie i chrupiące na zewnątrz. Następnie zdjąć z patelni i przełożyć na talerzyk. Liście szpinaku przełożyć na sitko i przepłukać zagotowaną i ciepłą wodą.
W oddzielnej dużej misce rozbełtać jajka z mlekiem, dodać cebulę, zmiażdżony czosnek, zioła, sól, pieprz i wymieszać. Na tej samej patelni (robiłam na patelni o średnicy 28cm) co była smażona cebulka poukładać szpinak, ziemniaki, pokrojoną na mniejsze kawałki botwinkę i wylać masę jajeczną.
Smażyć tortillę pod przykryciem przez ok. 10 min (patrzeć by góra się ścięła). Przykryć patelnię talerzem, przewrócić ją do góry dnem i wyłożyć tortillę na talerz.
 
Tortilla hiszpańska z ziemniakami i szpinakiem