Słodkie wypieki ns Halloweend babeczki, muffinki
Rok temu przygotowałam muffinki z pajęczyną, specjalnie w klimacie Halloween. Teraz zdecydowałam się na krwawe babeczki. Z efektu końcowego jestem zadowolona. Jednak gdybyście zobaczyli moją kuchnię po wszystkim. Cała była w czerwone kropki. Podłoga i ściana ochlapane barwnikiem, którym na sam koniec przyozdabiałam moje krwawe muffinki. Przedstawiam moją słodką propozycję na Halloween, w lekko krwistym klimacie :)
 
Składniki (na 12 szt. babeczek)
Składniki suche
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
 
Składniki mokre
1 szklanka mleka
1/3 szklanki oleju
2 jajka
 
krem
250 g serka mascarpone
200 ml śmietanki 36%
3 łyżki cukru pudru
czerwony barwnik spożywczy w płynie/ proszku
 
Sposób przygotowania
Przesiać mąkę i wymieszać z cukrem, łyżką kakao i proszkiem do pieczenia. W oddzielnej misce zmiksować jajka z mlekiem i olejem. Przelać masę do składników suchych i przemieszać łyżką, do momentu połączenia się składników. 
Krem do babeczek– Serek mascarpone wymieszać z cukrem pudrem. Do śmietanki dodać czerwony barwnik i ubić mikserem. Dodawać do ubitej śmietany po jednej łyżce serka mascarpone i miksować na jak najmniejszych obrotach. Wstawić do lodówki.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami i napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Nagrzać piekarnik do 190 stopni i piec przez 20 minut. Odstawić by przestygły.
Babeczki udekorować kremem.
Straszne babeczki na Halloween
Czekoladowe Babeczki na Halloween
 
Przepis dodaję do akcji