Krwawe muffinki na Halloween

Rok temu przygotowałam muffinki z pajęczyną, specjalnie w klimacie Halloween. Teraz zdecydowałam się na krwawe babeczki. Z efektu końcowego jestem zadowolona. Jednak gdybyście zobaczyli moją kuchnię po wszystkim. Cała była w czerwone kropki. Podłoga i ściana ochlapane barwnikiem, którym na sam koniec przyozdabiałam moje krwawe muffinki. Przedstawiam moją słodką propozycję na Halloween, w lekko krwistym klimacie :)
 
Składniki (na 12 szt. babeczek)
Składniki suche
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
 
Składniki mokre
1 szklanka mleka
1/3 szklanki oleju
2 jajka
 
krem
250 g serka mascarpone
200 ml śmietanki 36%
3 łyżki cukru pudru
czerwony barwnik spożywczy w płynie/ proszku
 
Sposób przygotowania
Przesiać mąkę i wymieszać z cukrem, łyżką kakao i proszkiem do pieczenia. W oddzielnej misce zmiksować jajka z mlekiem i olejem. Przelać masę do składników suchych i przemieszać łyżką, do momentu połączenia się składników. 
Krem do babeczek– Serek mascarpone wymieszać z cukrem pudrem. Do śmietanki dodać czerwony barwnik i ubić mikserem. Dodawać do ubitej śmietany po jednej łyżce serka mascarpone i miksować na jak najmniejszych obrotach. Wstawić do lodówki.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami i napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Nagrzać piekarnik do 190 stopni i piec przez 20 minut. Odstawić by przestygły.
Babeczki udekorować kremem.
krwawe muffinki na halloween
krwawe muffinki na halloween
 
Przepis dodaję do akcji

28 komentarzy do wpisu „Krwawe muffinki na Halloween”

  1. Nie wiem, czy zdecydowałabym się na ich zjedzenie – są po prostu za ładne, na tyle, że aż szkoda zjadać :) Obiecałam sobie, że w przyszłym roku obowiązkowo organizujemy z przyjaciółmi halloween-owy event, podczas którego całe dostępne jedzenie będzie nawiązywało do klimatu imprezy, podobnie jak wystrój. Te muffinki nadałyby się idealnie! :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz