| | Comments
Jest mi niezmiernie miło zaprosić Was do lektury najnowszego numeru magazynu Spring Plate. Znajdziecie w nim smaki jesieni, a w nich m.in. moje kruche ciasto ze śliwkami.
 
Magazyn ten śledzę od początku. Każdy numer jest oprawiony w przepiękne fotografie, a to wszystko pod okiem Weroniki z blogu Spring Plate. Nie powiem ile czasu się „czaiłam” by napisać z zapytaniem czy mogłabym dołączyć do następnego wydania. Tak przekładałam na kolejny i kolejny miesiąc. W międzyczasie pilnie śledziłam rozwój magazynu i zastanawiałam się -„czy moje zdjęcia są na tak wysokim poziomie?” Ale w końcu zdobyłam się na odwagę – byłam bardzo mile zaskoczona pozytywną odpowiedzią. 
 
W najnowszym numerze znajdziecie wszystko co najlepsze z jesiennych potraw. Z mojej strony kilka słów o śliwce i przepisy z jej wykorzystaniem.
 
Składniki
Kruche ciasto
300 g mąki pszennej
200 g zimnego masła
2 żółtka
100 g cukru pudru
szczypta soli
2 łyżki zimnej wody
 
Dodatkowo
300g śliwek węgierek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
30 g gorzkiej czekolady, startej na tarce o dużych oczkach
 
Sposób przygotowania
Do miski wsypać mąkę, wymieszać z cukrem i solą.  Dodać pokrojone w kostkę zimne masło, żółtka, wodę i zagniatać. Podzielić ciasto na dwie części w proporcjach 60/40. Owinąć oba kawałki ciasta folią spożywczą i dać na 1 godzinę do lodówki.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia (użyłam formy podłużnej o wymiarach 23×12 cm). Większą część ciasta rozwałkować i wyłożyć dno blaszki. Nagrzać piekarnik do 180 stopni i piec około 15 – 20 minut na złoty kolor.
W między czasie śliwki przekroić na pół, wyciągnąć pestki i wymieszać z 1 łyżką mąki ziemniaczanej. Gotowy spód ciasta posypać startą czekoladą i poukładać owoce. Mniejszy kawałek ciasta zetrzeć na tarce o większych oczkach i posypać ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 – 40 minut aż góra ciasta się zarumieni.

kruche ciasto ze śliwkami

  • Gratuluję! Takie wyróżnienie zawsze cieszy :)
    A ciasto, jak to zwykle z kruchym bywa jest pyszne. A Twoje ze śliwkami jest przepyszne. Muszę spróbować :)

  • Najchętniej wprosiłabym się na duży kawałek tych pyszności :-)

  • Anonymous

    Takie ciasta to ja Luuubię :)
    Pozdrawiam,
    https://cukierkowegotowanie.wordpress.com/

  • Obejrzałam. Świetne zdjęcia. Gratulacje !

  • Pyszne ciacho.

  • następnym razem nie ma się co czaić, pisz od razu! odpowiedź nie może być inna, jak tylko twierdząca :) nie dość, że przepis świetny, to jeszcze zdjęcia boskie!

    ściskam! :)

  • Śliwka i kruche ciasto, to nie zły duet :) Wygląda bardzo apetycznie, ja również chętnie sięgam po kulinarne czasopisma :)

  • Ach i ta piękna forma do kruchego<3

  • jakie piękne zdjęcia i piękne ciasto :) !!

  • Wspaniałe ciasto. W 100% w moim smakowym stylu.

  • gin

    Mniam, ciacho wygląda bardzo zachęcająco :)
    Gratuluję publikacji :)

  • duuużo bym dała za kawałeczek :)

  • Gratulacje! Ciasto wspaniałe :)

  • Jakie cudowne, ze śliwkami to moje ulubione ciasta :)

  • pięknie wyszło! wiele bym dała za kawałek :)

  • Cudowne ci wyszło, chętnie bym zjadła :)

  • Lubię takie coś, ale na drożdżowym :).

  • Pyszne, super zdięcia, pozdrawiam

  • Takie smakowite, że aż chce się jeść monitor :P

  • Próbowałam i smakowało wyśmienicie :) Świetny przepis :)