Zupa tajska z krewetkami

Zupa tajska z krewetkami i ryżowym makaronem – aromatyczna i bardzo rozgrzewająca. Już od dłuższego czasu miałam ochotę taką przyrządzić, kiedy zobaczyłam na blogu Simply lifetime jej przygotowaną wersję. Ku mojemu zdziwieniu, jest bardzo prosta w przygotowaniu, a potrzebne składniki nie są trudne w zdobyciu :)
 
Inspirowałam się na przepisach od Kwestii Smaku Simply lifetimie

 Zupa tajska z krewetkami

Składniki
na bulion tajski
2 litry wody
2 marchewki
1 por
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu rybnego
2 łyżeczki soku z limonki
2 łyżeczki startego imbiru
1/2 papryczki chilli
 
zupa tajska z ryżowym makaronem i krewetkami
2 litry bulionu tajskiego
200g krewetek
200g makaronu ryżowego
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka startego imbiru
2 łyżki oleju
2 łyżki posiekanego szczypiorku
natka pietruszki
sól do smaku
 
Sposób przygotowania
Przygotować garnek z wodą. Marchewkę i por pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do garnka. Dodać resztę składników na bulion i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 45 minut.
Krewetki rozmrozić i usunąć ogonki. Przełożyć do miski i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir, szczyptę soli i olej. Wymieszać i odstawić na bok.
Przygotować makaron ryżowy według instrukcji na opakowaniu.
Na rozgrzaną patelnię wrzucić krewetki i smażyć przez 5 minut.
Podgrzać bulion. W między czasie do miseczek dodać ugotowany makaron, krewetki i zalać bulionem. Dodatkowo można posypać posiekaną pietruszką.
Zupa tajska z ryzowym makaronem
 

20 komentarzy do wpisu „Zupa tajska z krewetkami”

  1. Wygląda doskonale! Nigdy takiej zupy nie jadłam, ale obiecuję sobie że wkrótce to się zmieni :) A powiedz mi czy ten sos sojowy ma być jasny czy ciemny? Nie wspomniałaś o tym w składnikach a na zdjęciu widzę że jasny?!

  2. Lubię takie smaki :) co prawda takiej zupki nie jadłam, ale z pewnością smakowała wybitnie :) prawie wszystkie składniki mam wiec niebawem będę ja robić :)

Możliwość komentowania jest wyłączona.