Jest mi niezmiernie miło zaprosić Was do lektury najnowszego numeru magazynu Spring Plate. Znajdziecie w nim smaki jesieni, a w nich m.in. moje kruche ciasto ze śliwkami.
Magazyn ten śledzę od początku. Każdy numer jest oprawiony w przepiękne fotografie, a to wszystko pod okiem Weroniki z blogu Spring Plate. Nie powiem ile czasu się „czaiłam” by napisać z zapytaniem czy mogłabym dołączyć do następnego wydania. Tak przekładałam na kolejny i kolejny miesiąc. W międzyczasie pilnie śledziłam rozwój magazynu i zastanawiałam się -„czy moje zdjęcia są na tak wysokim poziomie?” Ale w końcu zdobyłam się na odwagę – byłam bardzo mile zaskoczona pozytywną odpowiedzią.
W najnowszym numerze znajdziecie wszystko co najlepsze z jesiennych potraw. Z mojej strony kilka słów o śliwce i przepisy z jej wykorzystaniem.
Składniki
Kruche ciasto
300 g mąki pszennej
200 g zimnego masła
2 żółtka
100 g cukru pudru
szczypta soli
2 łyżki zimnej wody
Dodatkowo
300g śliwek węgierek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
30 g gorzkiej czekolady, startej na tarce o dużych oczkach
Sposób przygotowania
Do miski wsypać mąkę, wymieszać z cukrem i solą. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło, żółtka, wodę i zagniatać. Podzielić ciasto na dwie części w proporcjach 60/40. Owinąć oba kawałki ciasta folią spożywczą i dać na 1 godzinę do lodówki.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia (użyłam formy podłużnej o wymiarach 23×12 cm). Większą część ciasta rozwałkować i wyłożyć dno blaszki. Nagrzać piekarnik do 180 stopni i piec około 15 – 20 minut na złoty kolor.
W między czasie śliwki przekroić na pół, wyciągnąć pestki i wymieszać z 1 łyżką mąki ziemniaczanej. Gotowy spód ciasta posypać startą czekoladą i poukładać owoce. Mniejszy kawałek ciasta zetrzeć na tarce o większych oczkach i posypać ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 – 40 minut aż góra ciasta się zarumieni.
W między czasie śliwki przekroić na pół, wyciągnąć pestki i wymieszać z 1 łyżką mąki ziemniaczanej. Gotowy spód ciasta posypać startą czekoladą i poukładać owoce. Mniejszy kawałek ciasta zetrzeć na tarce o większych oczkach i posypać ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 – 40 minut aż góra ciasta się zarumieni.
Gratuluję! Takie wyróżnienie zawsze cieszy :)
A ciasto, jak to zwykle z kruchym bywa jest pyszne. A Twoje ze śliwkami jest przepyszne. Muszę spróbować :)
Najchętniej wprosiłabym się na duży kawałek tych pyszności :-)
Takie ciasta to ja Luuubię :)
Pozdrawiam,
https://cukierkowegotowanie.wordpress.com/
Obejrzałam. Świetne zdjęcia. Gratulacje !
Pyszne ciacho.
następnym razem nie ma się co czaić, pisz od razu! odpowiedź nie może być inna, jak tylko twierdząca :) nie dość, że przepis świetny, to jeszcze zdjęcia boskie!
ściskam! :)
Śliwka i kruche ciasto, to nie zły duet :) Wygląda bardzo apetycznie, ja również chętnie sięgam po kulinarne czasopisma :)
Ach i ta piękna forma do kruchego<3
jakie piękne zdjęcia i piękne ciasto :) !!
Wspaniałe ciasto. W 100% w moim smakowym stylu.
Mniam, ciacho wygląda bardzo zachęcająco :)
Gratuluję publikacji :)
duuużo bym dała za kawałeczek :)
Gratulacje! Ciasto wspaniałe :)
Jakie cudowne, ze śliwkami to moje ulubione ciasta :)
pięknie wyszło! wiele bym dała za kawałek :)
Cudowne ci wyszło, chętnie bym zjadła :)
Lubię takie coś, ale na drożdżowym :).
Pyszne, super zdięcia, pozdrawiam
Takie smakowite, że aż chce się jeść monitor :P
Próbowałam i smakowało wyśmienicie :) Świetny przepis :)