| | Comments

Rolada biszkoptowa z kremem już od dłuższego czasu jest na mojej liście do zrobienia. Długo się za nią zabierałam, bo tak samo jak w przypadku tortów wydaję mi się, że źle przygotowuję ciasto na biszkopt. I on mi albo nie rośnie, lub rośnie i zaraz opada. Z roladą jest na tyle prościej, bo ciasto robi się w 15 minut i jest idealne. Pięknie się prezentuje i naprawdę jest łatwa w przygotowaniu. Zrobiłam z czekoladowym kremem bazując na serku mascarpone i muszę powiedzieć, że było to idealne połączenie. Taką biszkoptową roladę można śmiało zrobić na zbliżające się święta Bożego Narodzenia.

Przepis wzięłam ze strony kotlet.tv .
 

Rolada biszkoptowa z kremem

Składniki
na biszkopt
3 jajka
3/4 szklanki cukru pudru
1 szklanka maki pszennej
1/3 szklanki wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia

krem czekoladowy
250g serka mascarpone
200ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki kakao
100g rozpuszczonej czekolady

Sposób przygotowania
Oddzielić białka od żółtek. Ubijać białka na sztywną pianę. Pod sam koniec wsypać cukier puder. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, wodę, żółtka i wszystko razem zmiksować.
Przygotować formę (40×25 cm), wyłożyć papierem do pieczenia i lekko posmarować go tłuszczem. Przelać ciasto i włożyć do nagrzanego piekarnika do 200 stopni.  Piec około 15 minut.
Upieczony biszkopt przełożyć na ściereczkę podsypaną cukrem pudrem. Zdjąć delikatnie papier do pieczenia, luźno zrolować w ściereczkę i tak zostawić.
Krem czekoladowyczekoladę połamać na mniejsze kawałki, przełożyć do rondelka i dodać 4 łyżki śmietanki 30%. Podgrzewać na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Odstawić na bok by przestygła.
Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywną. W oddzielnej misce wymieszać serek mascarpone z cukrem, dodać kakao i przekładać partiami do ubitej śmietany, wymieszać łyżką. Na sam koniec przelać ostygniętą czekoladę i wymieszać delikatnie.
Roladę rozwinąć z ściereczki, posypać równomiernie kakao, wyłożyć krem (zostawić trochę kremu na udekorowanie rolady z wierzchu), wyrównać i zrolować. Przełożyć na duży talerz i wyłożyć na wierzch resztę kremu. Dać do lodówki na całą noc.
Rolada biszkoptowa z kremem
  • Ja tę Twoją roladę też chyba zapiszę na moją listę do zrobienia. Smakowicie wygląda… mniam, mniam:)

  • Często żałuję, że nie potrafię gotować ani piec. Patrząc na Twoje wypieki i zdjęcia jestem pod wrażeniem Twojego talentu :)

  • Bardzo apetyczna.

  • Jaka piękne! :O

  • Fantastycznie się prezentuje, na pewno jest pyszna ( i taka równiutka!); )

  • Jest nieziemska… A może skusisz się na moją, fistaszkową? Też jest fajna :)

  • Muszę to upiec! Moja mama będzie w niebo wzięta :) uwielbia wszystko co z kremem czekoladowym!

    http://www.sagneska.pl

  • wygląda obłędnie :) mam ochotę się poczęstować …

  • Wzorcowa! I na pewno pyszna, bo z czekoladą :)

  • Wygląda bardzo efektownie!

  • gin

    Ależ ona piękna! Idealnie zwinięta :)

  • mniam! wygląda tak… lekko, pysznie…. BAJKA!

  • Do zjedzenia na raz, do kawy i całej rolady nie ma (bo taka smaczna)! Mmm…
    Pozdrawiam,
    https://cukierkowegotowanie.wordpress.com/

  • Pysznie piękna :) chociaż kawałeczek poproszę….

  • Wyszła piękna, uwielbienia takie;)

  • zdecydowanie zapisuję przepis! wygląda przepysznie i wręcz czuję jaka jest puszysta :) zrobię i sama zjem całą! :)

  • Wspaniała ci wyszła :) I ten krem wygląda super :)

  • Pięknie wygląda, do filiżanki kawy, ciacho idealne :)

  • Po prostu idealna :)

  • Cudowna :)

  • Boska rolada :) !

  • Mniam, wygląda bosko:)