Przepis na zupę krem z batatów

Krem z batatów z tymiankiem

Świetna zupa krem ze słodkich ziemniaków z dodatkiem zielonej fasolki. Jeżeli uda Wam się upolować w sklepie kilka batatów zachęcam Was do przygotowania choć raz. Prosty przepis na rozgrzanie się jeszcze szare popołudnia. Dobrze doprawiona, podana z łyżką jogurtu naturalnego ze świeżym tymiankiem – wpadajcie na krem z batatów.

Krem z batatów z tymiankiem

 Składniki

1,5 l bulionu warzywnego
3 łyżki oliwy
0,5 kg słodkich ziemniaków
2 ząbki czosnku
zielona fasolka – mrożona
świeży tymianek
sól, pieprz do smaku
 

Sposób przygotowania

Zieloną fasolkę gotować w osolonej wodzie przez ok. 10 minut. Odcedzić i odstawić na bok.
W dużym garnku rozgrzać oliwę. Ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Wrzucić na rozgrzany tłuszcz i podsmażać na małym ogniu przez 5 minut. Dodać przeciśnięty czosnek przez praskę i  wymieszać. Zalać je przygotowanym bulionem warzywnym i gotować na małym ogniu pod przykryciem do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.
Odstawić z ognia i blenderem zmiksować na gładki krem. Dodać ugotowaną fasolkę i podawać z łyżką jogurtu naturalnego i świeżym tymiankiem. 
Zupa krem z batatow

19 komentarzy do wpisu „Krem z batatów z tymiankiem”

  1. Batatów jeszcze nie jadłam- cały czas MAM ZAMIAR kupić je za każdym razem, kiedy jestem w sklepie, ale zawsze… okazuje się, że mam chyba lepszy pomysł bez nich; D Ale wypróbuję, a kiedy będę próbować to taka zupa też się u mnie pojawi: ))

    Odpowiedz
  2. przyznaję, że za zupami nie przepadam. może nie to, że ich nie lubię, ale niewiele jest takich, które zjadam naprawdę ze smakiem. za to za kremami – wręcz przepadam. bataty uwielbiam – zwykle pieczone – i krem z nich (w dodatku z czosnkiem!) na pewno jest przepyszny! :)

    Odpowiedz
  3. Oficjalnie najlepsza zupa, jaką jadłam od baaardzo dawna! Pycha! Uwielbiam bataty, ale jadam je głównie pieczone lub po prostu gotowane, a teraz skusiłam się na tą zupkę i nie mogłam się oderwać od garnka :) Taka prosta, a taka pyszna. Dzięki wielkie za pyszny przepis :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz