Przepis na zupę krem z batatów
Świetna zupa krem ze słodkich ziemniaków z dodatkiem zielonej fasolki. Jeżeli uda Wam się upolować w sklepie kilka batatów zachęcam Was do przygotowania choć raz. Prosty przepis na rozgrzanie się jeszcze szare popołudnia. Dobrze doprawiona, podana z łyżką jogurtu naturalnego ze świeżym tymiankiem – wpadajcie na krem z batatów.
 
 Składniki
1,5 l bulionu warzywnego
3 łyżki oliwy
0,5 kg słodkich ziemniaków
2 ząbki czosnku
zielona fasolka – mrożona
świeży tymianek
sól, pieprz do smaku
 
Sposób przygotowania
Zieloną fasolkę gotować w osolonej wodzie przez ok. 10 minut. Odcedzić i odstawić na bok.
W dużym garnku rozgrzać oliwę. Ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Wrzucić na rozgrzany tłuszcz i podsmażać na małym ogniu przez 5 minut. Dodać przeciśnięty czosnek przez praskę i  wymieszać.. Zalać je przygotowanym bulionem warzywnym i gotować na małym ogniu pod przykryciem do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.
Odstawić z ognia i blenderem zmiksować na gładki krem. Dodać ugotowaną fasolkę i podawać z łyżką jogurtu naturalnego i świeżym tymiankiem. 
Zupa krem z batatow