Serduszkowe ciasteczka z lukrem

Kruche ciasteczka z lukrem, dobre nie tylko na Walentynki :) W końcu mogłam wykorzystać foremkę w kształcie serca i tak powstał dzisiejszy słodki post. Maślane serduszka dość długo zachowują świeżość pod warunkiem zamknięcia ich w szczelnym pojemniku.
Serduszkowe ciasteczka znalazłam na blogu Moje Wypieki
 

Serduszkowe ciasteczka z lukrem

 

Składniki

(na 20 ciasteczek)
180 g masła, w temperaturze pokojowej
1/2 szklanki cukru pudru
2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
 
Dodatkowo
1 białko
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
różowy i czerwony barwnik spożywczy
 

Sposób przygotowania

Masło utrzeć z cukrem pudrem, aż powstanie puszysta masa. Dodać jajko i zmiksować, do momentu połączenia się składników. Następnie wsypać mąkę i zmiksować.
Stolnicę podsypać lekko mąką i wyłożyć na nią ciasto. Uformować kulę i rozwałkować na grubość 1 cm. Wycinać serduszka i przekładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Nastawić piekarnik do 180 stopni i piec ok. 10 – 15 minut, do momentu zarumienienia się brzegów ciastek. Gotowe studzić na kratce.
Lukier – białko utrzeć z cukrem pudrem i sokiem z cytryny, do momentu powstania gęstej masy. Ostygnięte ciasteczka polukrować.
 
Kruche ciasteczka z lukrem

23 komentarze do wpisu „Serduszkowe ciasteczka z lukrem”

  1. Ależ ślicznie Ci wyszły :)) Pokazałam mojej Zuzi i teraz mi głowę suszy, bo chce takie same polukrowane :) Wygląda na to, że jutro będę takie piekła ;)

  2. zawsze kiedy robię w kuchni coś słodkiego, bo niestety tego rodzaju rzeczy robię stosunkowo rzadko (ze względu na nikłe umiejętności cukiernicze), myślę sobie: „jak to możliwe, że Marcelina robi to idealnie?” :)

    • Używałam barwników spożywczych w proszku :) Kiedyś zamówiłam na allegro z 8 różnych kolorów i tak czasem szczyptę gdzieś wykorzystuję :)

Możliwość komentowania jest wyłączona.