Świetna zupa krem ze słodkich ziemniaków z dodatkiem zielonej fasolki. Jeżeli uda Wam się upolować w sklepie kilka batatów zachęcam Was do przygotowania choć raz. Prosty przepis na rozgrzanie się jeszcze szare popołudnia. Dobrze doprawiona, podana z łyżką jogurtu naturalnego ze świeżym tymiankiem – wpadajcie na krem z batatów.
Krem z batatów z tymiankiem
Składniki
1,5 l bulionu warzywnego
3 łyżki oliwy
0,5 kg słodkich ziemniaków
2 ząbki czosnku
zielona fasolka – mrożona
świeży tymianek
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Zieloną fasolkę gotować w osolonej wodzie przez ok. 10 minut. Odcedzić i odstawić na bok.
W dużym garnku rozgrzać oliwę. Ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Wrzucić na rozgrzany tłuszcz i podsmażać na małym ogniu przez 5 minut. Dodać przeciśnięty czosnek przez praskę i wymieszać. Zalać je przygotowanym bulionem warzywnym i gotować na małym ogniu pod przykryciem do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.
Odstawić z ognia i blenderem zmiksować na gładki krem. Dodać ugotowaną fasolkę i podawać z łyżką jogurtu naturalnego i świeżym tymiankiem.
Wygląda wspaniale!! Zjadłabym :D
każdy krem uwielbiam, dodatek zielonej fasolki – super!:) Pozdrawiam serdecznie:)
Pysznie wygląda.
Fantastycznie wygląda :)
Batatów jeszcze nie jadłam- cały czas MAM ZAMIAR kupić je za każdym razem, kiedy jestem w sklepie, ale zawsze… okazuje się, że mam chyba lepszy pomysł bez nich; D Ale wypróbuję, a kiedy będę próbować to taka zupa też się u mnie pojawi: ))
Jadłam kiedyś bataty, ale zupy jeszcze nie. Apetycznie wygląda :)
cudowna konsystencja!
robiłam całkiem niedawno – bataty fantastycznie sprawdzają się w zupach krem.
Rozmarzyłem się na myśl o tej zupie :)))
Świetna zupa. Bataty są u mnie. Nawet zastanawiałam się nad ich kupnem, bo czasami kupuję jakieś produkty i dopiero w domu zastanawiam się co z tego zrobić. Chętnie zrobię taką zupę :)
Wspaniała zupa! Konsystencja wygląda na idealną…. Chętnie skosztowałabym!
ostatnio często dość widuję w sklepach, dzięki za fajną inspirację!
Piękny kolor! :) zjadłabym, bo lubię kremowe zupy….pycha :)
Bardzo smacznie się prezentuje:)
Pięknie ją podałaś!
Uwielbiam słodkie ziemnaki pod każdą postacią.
Super, akurat mam wszystko oprócz tymianku, ale skoczę rano i będzie zupa na rozgrzewkę, bo u nas leje i wieje. Pyszności :)
przyznaję, że za zupami nie przepadam. może nie to, że ich nie lubię, ale niewiele jest takich, które zjadam naprawdę ze smakiem. za to za kremami – wręcz przepadam. bataty uwielbiam – zwykle pieczone – i krem z nich (w dodatku z czosnkiem!) na pewno jest przepyszny! :)
za zupy krem dałabym się pokroić :) cudowna propozycja :)
Oficjalnie najlepsza zupa, jaką jadłam od baaardzo dawna! Pycha! Uwielbiam bataty, ale jadam je głównie pieczone lub po prostu gotowane, a teraz skusiłam się na tą zupkę i nie mogłam się oderwać od garnka :) Taka prosta, a taka pyszna. Dzięki wielkie za pyszny przepis :)