| | Comments
Puszysta, wilgotna babka z dodatkiem maku i cytryny. To moja pierwsza propozycja, którą chciałam się z Wami podzielić przed zbliżającymi się świętami Wielkanocnymi. Zazwyczaj przygotowywałam klasyczną cytrynową babkę. By urozmaicić przepis postanowiłam poszukać czegoś trochę innego. Tak znalazłam babkę u  Małej Cukierenki, którą lekko zmodyfikowałam. Łatwa w przygotowaniu, będzie pięknie wyglądać na świątecznym stole.
 
Składniki
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 duże jajka
3/4 szklanki cukru
200 g miękkiego masła/margaryny
sok wyciśnięty z 1 cytryny
1/3 szklankę oleju
3 łyżki maku 
 
lukier
białko
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
żółty barwnik spożywczy
 
Sposób przygotowania
Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. 
Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodać cukier i ucierać przez kolejne przez 3 minuty. Następnie wbijać po 1 jajku i miksować przez chwilę, by składniki się połączyły w gładką masę. Wlać sok z cytryny, olej i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i wszystko razem wymieszać. 
Do drugiej miski przełożyć 1/3 przygotowanej masy i wymieszać z makiem.
Formę do babki  (średnica 21 cm) wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Obie masy nakładać do formy na zmianę. 
Nastawić piekarnik do 180 stopni i piec babkę ok 60 minut (lub do suchego patyczka). 
Lukierbiałko z jajka ucierać z cukrem pudrem i sokiem z cytryny na gładką masę. Dodatkowo można dodać żółtego barwniku spożywczego dla koloru.
Ozdobić ostygniętą babkę lukrem.
Babka cytrynowa z makiem
  • Wygląda smacznie :)))

  • fajnie wiosennie wygląda, a jak z makiem to coś dla mnie, pycha; pozdrawiam;

  • PIEKNIE!!!!!!!

    Zapraszam na smykwkuchni.blogspot.com ;-)
    Miłego Dnia!

  • Bardzo ładnie wygląda. Wydaje się też dość prosta w przygotowaniu… ;)

  • Śliczna ta baba :)

  • Piękna baba, stokrotki widzę u ciebie już kwitną :)

  • Jaka piękna! :O

  • Przepiękne zdjęcia, cudownie udekorowana, aż pachnie wiosną, choć za oknem dziś niekoniecznie ;) Nie znałam w ogóle połączenia babki z makiem, dla mnie „babkowość” zawsze kojarzyła się z brakiem jakichkolwiek dodatków ;)

  • Zdecydowanie wiosennie, zdecydowanie pięknie; )

  • Piękna babeczka :) Lubię mak w wypiekach!

  • Taka babeczka koniecznie musi się na stole świątecznym pojawić. Ale można przecież wypróbować wcześniej jak ona smakuje. Bo jest taka kusząca…. :)

  • wspominałam już, że uwielbiam babki? :) to smak mojego dzieciństwa i zawsze chętnie do niego wracam. Twoja wygląda bajecznie, nie wiem, czy powinnam zwlekać z jej spróbowaniem aż do świąt…! :)

  • Dziękuje za takie śliczne wprowadzenie mnie w przedświateczny i wiosenny klimat :-)

  • Jaka śliczna! Ja chcę ten kawałek z kwiatuszkiem :)

  • jaka piękna! <3

  • Piękna baba i tak już wiosennie przybrana. :)

  • Przepiękna ,wiosna przyszła.

  • Przepiękna. Zdjęcia idealne i bardzo zachęcające do spróbowania ;)

  • Prześliczna! ^^

  • Z makiem? Biorę od razu! Przepiękna :)

  • Twoja babka wygląda smakowicie a udekorowana jest cudownie :)

  • Wygląda zachwycająco! :)

  • Po prostu wspaniała! :) Nie mogę się napatrzeć na te piękne zdjęcia, zwłaszcza, że to babka cytrynowa, którą po prostu uwielbiam :))

  • Cudna, kwiatowa dekoracja :)

  • Piekna babeczka! Idealna na wielkanocny stol :)

  • Jak mi się podoba ta złota lawa!!!!Piękna baba, taki wulkan smaku:)

  • Pięknie to wszystko teraz u Ciebie wygląda! Profesjonalnie zrobiona strona!

    Zdrowych i spokojnych Świąt!! U mnie niestety ze śniegiem za oknem ;/