Babka na święta cytrynowa z makiem
Puszysta, wilgotna babka z dodatkiem maku i cytryny. To moja pierwsza propozycja, którą chciałam się z Wami podzielić przed zbliżającymi się świętami Wielkanocnymi. Zazwyczaj przygotowywałam klasyczną cytrynową babkę. By urozmaicić przepis postanowiłam poszukać czegoś trochę innego. Tak znalazłam babkę u  Małej Cukierenki, którą lekko zmodyfikowałam. Łatwa w przygotowaniu, będzie pięknie wyglądać na świątecznym stole.
 
Składniki
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 duże jajka
3/4 szklanki cukru
200 g miękkiego masła/margaryny
sok wyciśnięty z 1 cytryny
1/3 szklankę oleju
3 łyżki maku 
 
lukier
białko
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
żółty barwnik spożywczy
 
Sposób przygotowania
Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. 
Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodać cukier i ucierać przez kolejne przez 3 minuty. Następnie wbijać po 1 jajku i miksować przez chwilę, by składniki się połączyły w gładką masę. Wlać sok z cytryny, olej i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i wszystko razem wymieszać. 
Do drugiej miski przełożyć 1/3 przygotowanej masy i wymieszać z makiem.
Formę do babki  (średnica 21 cm) wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Obie masy nakładać do formy na zmianę. 
Nastawić piekarnik do 180 stopni i piec babkę ok 60 minut (lub do suchego patyczka). 
Lukierbiałko z jajka ucierać z cukrem pudrem i sokiem z cytryny na gładką masę. Dodatkowo można dodać żółtego barwniku spożywczego dla koloru.
Ozdobić ostygniętą babkę lukrem.
Babka cytrynowa z makiem