Wege burgery z soczewicy i marchewki
Składniki (na ok. 6 wegeburgerów)
1 szklanka czerwonej soczewicy
2 średnie marchewki
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
1/2 szklanki bułki tartej
1 jajko
1/2 łyżeczki ostrej papryki
pieprz, sól
3 łyżki oliwy
rukola
pomidor
ser pleśniowy
sos pomidorowy
4 duże pomidory
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 łyżka ziół prowansalskich
2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania
Marchewkę pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do garnka, zalać wodą i gotować pod przykryciem aż będzie miękka. Odcedzić marchewkę i widelcem rozgnieść.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Pod sam koniec dodać przeciśnięty czosnek przez praskę i podsmażać przez kilka sekund.
Soczewicę ugotować według instrukcji na opakowaniu, odcedzić i blenderem zmiksować na gładką masę. Wymieszać w dużej misce soczewicę z marchewką. Dodać posiekaną natkę pietruszki, podsmażoną cebulę z czosnkiem, ostrą paprykę, pieprz, sól i wymieszać. Wsypać bułkę tartą i wbić jajko. Dokładnie połączyć wszystkie składniki. Zmoczyć dłonie w zimnej wodzie i uformować burgery.Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć burgery z obu stron na złoty kolor.
Sos pomidorowy – pomidory umyć, wykroić część ze środka i pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodać pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przykryć i dusić przez 30 min, co pewien czas mieszając. Dodać przyprawy i jeszcze podusić przez 15 min. Odstawić do przestygnięcia i zmiksować blenderem na gładki sos.
Bułki przekroić na pół, posmakować sosem i układać rukolę, burger, ser pleśniowy, pomidor i ogórek. Smacznego!
_______________
Zobacz również inne przepisy na wegetariańskie burgery:
- burgery z czerwonej soczewicy z pieczarkami
- z buraków proste burgery, podane z sosem czosnkowym
- burgery z białej fasoli z dodatkiem tofu
Uwielbiam takie jedzenie. Pozdrawiam Cię wiosennie :)
Bardzo ciekawy pomysł na wykorzystanie soczewicy :) Jako, że ją uwielbiam, muszę takiego burgera sobie zaserwować! :)
Pięknie wyglądają ;) ciekawy pomysł :)
Pyszne i jakie kolorowe ! :) chętnie bym zjadła….
Wyglądają nawet lepiej, niż „prawdziwe”, w dodatku są dużo zdrowsze, pychotka :)
Pyszny i pięknie podany.
Świetny pomysł na burger z soczewicy z tym czerwonym sosem!
Dla mnie o niebo lepszy niż tradycyjny mięsny burger :)
Rewelacyjnie wyglądają, zjadłabym takiego na pewno!
Pyszności :)
bardzo zdrowe burgery, biorę w ciemno :)
Ale apetyczny <3
Chyba nie ma burgera, który byłby zdrowszy niż ten przedstawiony przez Ciebie. Taki posiłek można zjeść z czystym sumieniem ;)
Ale mi narobiłaś ochoty na takiego burgera :-) a nawet na dwa ;-)
Zdecydowanie coraz częściej się przekonuję, że wolę takie bezmięsne kotlety! Chętnie wypróbuję Twoje :)
Bardzo lubię burgery z kotletami warzywnymi, Kotlet musi być wyborny :)
połączenia smakowe idealne!
gdybyś miała własne bistro, jestem pewna, że nie opędziłabyś się od klientów! nawet ja nie oparłabym się burgerowi bez mięsa (co zwykle jest dla mnie niemożliwe!) :)
bezmięsne kotlety są świetne :) często goszczą w mojej kuchni :)
Świetne burgery, rewelacja :)
Fajnie, że przepis się spodobał :)