Czym faszerować jajka na święta?

Jajka faszerowane kaszą jaglaną

Faszerowane jajka na święta Wielkanocne przygotowuje się praktycznie w każdym domu. A przynajmniej u mnie. Babcia tradycyjnie robi je z farszem pieczarkowym i dodaje do świątecznego śniadania. Jednak chciałam się z Wami podzielić całkiem innym przepisem na farsz – z kaszy jaglanej oraz chrzanu. Przyozdobione kiełkami z buraków (bądź innymi) skuszą każdego, kto lubi chrzanowe smaki.

Jajka faszerowane kaszą jaglaną

Składniki

4 jajka
50 g kaszy jaglanej
1 łyżeczka chrzanu
1 łyżka majonezu
kiełki z buraków
sól, pieprz

Sposób przygotowania

Kaszę przesypać do rondelka, zalać szklanką wrzątku i gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 15 minut. Co pewien czas mieszać. Pod sam koniec gotowania kaszy dodać szczyptę soli. Odstawić by lekko przestygła.
Jajka ugotować na twardo. Obrać ze skorupek i przekroić na pół. Wyjąć żółtka do miseczki i rozdrobnić widelcem. Dodać ugotowaną kaszę jaglaną, chrzan, majonez i wymieszać. Przyprawić solą, pieprzem i nakładać farsz na jajka. Na sam koniec przyozdobić kiełkami z buraków. 
Faszerowane jajka na Wielkanoc

27 komentarzy do wpisu „Jajka faszerowane kaszą jaglaną”

  1. pięknie wyglądają, szczególnie ta gra kolorów przykuwa oczy :) piękny kontrast żółci i różu. u mnie w domu np. owszem, robi się jajka, ale pierwszy raz słyszę o nadzieniu pieczarkowym, tak jak to jest u Ciebie. przyznam, że brzmi bardzo zachęcająco, więc nie wiem, czy w tym roku nie przestawimy się na Wasz przepis! :)

    Odpowiedz
  2. Pięknie wyglądają, te kiełki buraków pasują idealnie- choć na miniaturce od razu pomyślałam, że to szafran tylko wydawał mi się jakiś taki jaśniejszy; D

    Odpowiedz

Dodaj komentarz