Lunch do pracy saaltka z awokado i jajkiem

Zauważyłam, że na blogu mam dość mało przepisów na sałatki (tylko jeden!). Więc postanowiłam podkręcić się trochę w tym temacie. Przygotowałam prosty przepis na sałatkę z jajkiem i awokado. Niestety ostatnio w kuchni bywam bardzo rzadko. Kiedy mogę z niej skorzystać, to tylko by ugotować np. jajka. Na szczęście parapet w moim pokoju świetnie nadaje się do przygotowania prostych dań, jak właśnie sałatka. Kolorowa i bardzo sycąca porcja znikła w kilka minut.

Prosta sałatka z jajkiem i awokado

 

 

 

Składniki
4 jajka
1 dojrzałe awokado
ogórek
100 g pomidorków koktajlowych
80 g mieszanki rukoli i młodego szpinaku
kilka rzodkiewek

sos do sałatki
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
1 łyżka soku z limonki
5 łyżek oliwy
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
szczypta soli

 

Sposób przygotowania
Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupki i pokroić na ćwiartki. Awokado pokroić w plasterki i wymieszać w misce z rukolą i szpinakiem. Dodać ogórka, rzodkiewki i pomidorki koktajlowe. 
Przygotować sos do sałatki – musztardę wymieszać z solą i sokiem z limonki. Dodać oliwę i suszoną bazylię, mieszać do momentu połączenia się wszystkich składników.
Przelać sos do sałatki, dodać pokrojone jajka i wymieszać.

Awokado i jajko