Kurczak w occie balsamicznym na obiad

Prosty zestaw – piersi z kurczaka z ryżem. Jednak do przygotowania mięsa dodałam kilka łyżek octu balsamicznego. Zawsze staram się mięso doprawić czymś więcej niż solą i pieprzem. Kiedy przypadkiem trafiłam na ocet balsamiczny byłam ciekawa jakby kurczak smakował z nim. I muszę przyznać, że jestem pozytywnie zaskoczona. Na talerzu również wylądowały pomidorki koktajlowe i ser feta. 

 Jak doprawić piersi z kurczaka

 Składniki
na 2 porcje

2 piersi z kurczaka
2 ząbki czosnku
4 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka oliwy
sól, pieprz

Dodatkowo
200g ryżu
natka pietruszki
100g pomidorków koktajlowych
1/2 czerwonej cebuli
oliwki
100g sera feta
2 łyżki oliwy

 

 

Sposób przygotowania
Piersi z kurczaka oczyścić z błonek. Przekroić na wzdłuż na pół i natrzeć solą i pieprzem. Przełożyć do miski i wymieszać z octem balsamicznym i oliwą. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i odłożyć na 20 minut. Rozgrzać patelnię i smażyć piersi z kurczaka z obu stron na brązowo – złoty kolor.
Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Przełożyć do miski i podać z pokrojonym na mniejsze kawałki kurczakiem, pomidorkami koktajlowymi, serem feta, oliwkami, cebulą i pietruszką. Przed podaniem doprawić sałatkę solą, pieprzem i skropić oliwą.

Piersi z kurczaka doprawione octem balsamicznym