ciasto z kaszą manną czekoladowe

Pewnie znacie tę sytuację, kiedy w kuchni jest do zrobienia ciasto na ważną okazję i pod tą całą presją nawet z najłatwiejszego przepisu wychodzi zakalec. Mam kilka sprawdzonych wypieków, jednak zdarzają mi się takie wpadki, po których ciasto ląduje w kuble. Czasem mam zbyt wiele dobrych chęci.
Ale sytuacja się odwraca kiedy przychodzi prosta ochota na coś słodkiego i bazuję w kuchni na tym co znajdę. Zauważyłam też, że ze składnikami na oko wychodzą mi lepsze wypieki. To czekoladowe ciasto z kaszą manną było jednym z nich. Przy takich kuchennych eksperymentach mogłabym nawet spędzić cały miesiąc, byle tylko przegonić posępny nastrój. Z resztą sami dobrze wiecie, jak czekolada działa kojąco. Chodźcie na kawałek!
PS Jeżeli czekolada to nie to czego szukasz, to odsyłam Cię do innego przepisu, również na ciasto z kaszą manną ale mocno pomarańczowe :)

Ciasto czekoladowe z kaszy many

 

 

Składniki

3 jajka
180ml oleju
150g dżemu wiśniowego
70g cukru pudru
2 łyżki kakao
70 g mąki pszennej
150g kaszy manny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki ostudzonej kawy (mocnej z 2 łyżeczek)

polewa czekoladowa
tabliczka gorzkiej czekolady
3 łyżki śmietanki 30%

 

 
Sposób przygotowania

W dużej misce wymieszać olej razem z jajkami, dżemem i ostudzoną kawą do momentu, aż wszystkie składniki się połączą.
W osobnej misce przesiać mąkę i połączyć z kaszą manną, cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i kakao. Powoli przesypać do mokrych składników. Wymieszać by powstała jednolita masa.
Blaszkę (piekłam w keksówce) wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto. Nastawić piekarnik na 180 stopni i piec około 40 minut (po tym czasie sprawdzić patyczkiem czy jest suchy, jak tak to wyjąć ciasto).
Polewa czekoladowa – czekoladę połamać na mniejsze kawałki i przełożyć do garnuszka, dodać śmietanki i podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści. Upieczone ciasto polać polewą czekoladową.

Ciasto czekoladowe
Ciasto czekoladowe z kaszy manny