Mam coś pysznego dla fanów wszelkich odmian serników, jego najprostsza postać – tradycyjny, udekorowany roztopioną czekoladą, z dodatkiem orzechów. Jest pyszny, delikatny, a czekoladowa skorupka rozpływa się w ustach. Jest to mój pierwszy sernik, który lekko popękał przy pieczeniu, ale roztopiona czekolada zakryła jego wszelkie niedoskonałości.
Przepis na sernik tradycyjny z polewą czekoladową znalazłam na blogu Moje Wypieki.
Składniki
na spód
200g herbatników pokruszonych na spód (u mnie kakaowe)
125g masła
na masę serową
0,5 kg twarogu tłustego dwukrotnie zmielonego
100g miękkiego masła
160g cukru pudru
4 jajka – oddzielnie żółtka i białka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Dodatkowo
200 g czekolady (u mnie mleczna)
orzechy włoskie
Sposób przygotowania
Herbatniki pokruszyć drobno, dodać do nich roztopione masło. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki nasmarować tłuszczem. Pokruszone ciasteczka wysypać i wcisnąć w dno tortownicy. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Z białek przygotować mocno ubitą pianę. Masło rozetrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej ucierać. Dodawać w mały ilościach twaróg ciągle ucierając. Wsypać kandyzowaną skórkę pomarańczową, oraz ubite białka i powoli wymieszać. Masę serową wlać na przygotowany spód z ciasteczek. Nagrzać piekarnik do 170 stopni i piec ok 60 min.
Ostudzić w uchylonym piekarniku. Udekorować roztopioną czekoladą i orzechami. Dać do lodówki najlepiej na całą noc.
Z białek przygotować mocno ubitą pianę. Masło rozetrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej ucierać. Dodawać w mały ilościach twaróg ciągle ucierając. Wsypać kandyzowaną skórkę pomarańczową, oraz ubite białka i powoli wymieszać. Masę serową wlać na przygotowany spód z ciasteczek. Nagrzać piekarnik do 170 stopni i piec ok 60 min.
Ostudzić w uchylonym piekarniku. Udekorować roztopioną czekoladą i orzechami. Dać do lodówki najlepiej na całą noc.
Musi byc przepyszny.. i ta polewa ;D
Oj, był! Teraz tylko wspomnienie po nim zostało :) i może okruszki
Piękny! I ta czekolada rozpływająca się po wierzchu… Ideał.
Dziękuję! :) Niecierpliwie tylko czekałam, aż zastygnie, by można było kroić bez problemów :)
Jaką średnicę ma tortownica?
Kamila
26 cm :)
Jestem zielona jeżeli chodzi o pieczenie, a muszę coś przygotować na szybko a mam tylko tortownicę 20 cm. Jak, o ile musiałabym do niej zmniejszyć składniki? ;D
Wydaje mi się, że tylko przy spodzie trzeba było zmniejszyć ilość – do 150g herbatników, masło ok. 80g, a tak masa serowa może pozostać bez zmian :)
Dziękuję za odpowiedź. I jeszcze jedno pytanie: na blachę 24 cm x 24 cm x 5 cm, tych składników powinnam użyć chyba więcej, ale o ile? Przepraszam że tak bombarduje pytaniami
;D
Jak na blachę o tych wymiarach, to zostawić proporcję na spód – 200 g herbatników i 125 g masła, natomiast masę serową zwiększyć – do 750 g twarogu, cukru można dać kapkę więcej – 180 g i masła ok. – 125 g. Mam nadzieję, że pomogłam :))
Dziękuje serdecznie ;D
Oczywiście, że sernik najlepszy. Na wszystko :)
Twój wygląda bosko :)
wygląda bajecznie <3
http://lubieessc.blogspot.com/
Wygląda fantastycznie, musiał być pyszny:-)
Zgadzam się, serniki są najlepsze! :) a ten wygląda wyjątkowo apetycznie :)
Pięknie wygląda! Od kilku dni jakoś „chodzi za mną” coś słodkiego, jak zobaczyłam Twoje zajawkowe zdjęcie na Facebooku, nie mogłam się doczekać pełnego wpisu z przepisem! :)
Ale mi narobiłaś smaka na sernik :-) achh, że też nie mogę dostać kawałka od Ciebie …
Widzę że, nie tylko ja jestem fanką tego wypieku :))
Serniki są niesamowicie kuszące i o dziwo łatwe w przygotowaniu (przynajmniej ten):)
Fantastyczny serniczek! Kubki smakowe zaczęły mi szaleć od samego patrzenia na te zdjęcia :D
ale pycha! szkoda, że nic już nie zostało po nim :)
Czy można dodać cukier zwykły zamiast pudru?
W oryginale jest w składnikach cukier zwykły, więc pewnie można :)
Tu jest przepis, na którym bazowałam – http://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-tradycyjny
Jeżeli chciałabym zrobić przedkładany sero – makowiec to o ile musiałabym zmniejszyć proporcje masy serowej żeby zmieściło się w tortownicy 20 cm? Bez wykorzystania spodu? Z góry dziękuję za odpowiedź .
Jak bez spodu, to wydaje mi się, że można zostawić te proporcje masy serowej :)
Ale mi narobiłaś ochoty na niego! Mm, musi być przepyszny!
O kurczę! Jak to pięknie i smacznie wygląda! I sądząc po komentarzach nie tylko mi narobiłaś smaka:D
Pozdrawiam!:))
Sernik był dobrym strzałem, aż nie spodziewałam się, tylu chętnych na niego :)
w takim razie, trzeba będzie zrobić kolejny :)
Świetnie się prezentuje – szczególnie ta pyszna polewa :)
Ja też trochę do serników jak do jeża. Ale Twoja opcja wydaje się do ogarnięcia. A ta czekolada :) Mmm :)
No prezentuje się niczym z cukierni :) wygląda fantastycznie, przyszłabym do Twojej kawiarni ;)
Panno Mapetowo, jak bym miała otwierać się z wypiekami będziesz moim pierwszym testerem ;)
Masz rację sernik to pyszny wypiek. Moje szwedzkie koleżanki są zawsze zachwycone kiedy przyniosę do pracy…
Zapraszam na przepis miesiąca u mnie na blogu…
Pozdrawiam serdecznie!
Sernik to ciasto no 1 w mojej kuchni. Jest dobry w każdym wariancie :).
wspaniale się prezentuje i jestem pewna, że jeszcze lepiej smakuje :)
Prześliczny sernik! Pewnie smakuje rewelacyjnie ;)
Jestem fanką serników! Mogła bym je jeść codziennie… Twój wygląda tak smacznie, że mam ochotę iść do kuchni i go zrobić :)