Dobry kompot, bo z jabłek z dodatkiem soku z cytryny i mięty. Ochładzam dodatkowo lodem i słońce może grzać ile chce :)
Kompot z jabłek z limonką i miętą
Składniki
0,5 kg jabłek
1,5 l wody
wyciśnięty sok z cytryny
1 limonka
kilka listów melisy oraz mięty
Sposób przygotowania
Jabłka umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Zalać wodą i gotować pod przykrywką na małym ogniu do momentu aż jabłka będą miękkie. Odstawić z ognia, dodać kilka listów melisy oraz mięty i wyciśnięty sok z cytryny. Kiedy kompot lekko ostygnie posłodzić miodem. Pokroić limonkę w plasterki i dodać do kompotu. Po wystygnięciu podawać lodem.
Idealne picie na upały :)
Szkoda, że powoli już kończą się ;)
Klasyka z nutą własnej inwencji :))
Dzięki za udział w akcji :)
Prosty ale i smak wyjątkowy ;)
Patriotycznie! ;)
Świetne kolory na zdjęciach, oczarowują i kuszą.
No bo jak wszyscy jedzą jabłka to ja musiałam jeszcze z nich zrobić kompot ;)
Klasyka w nowym, jakże cudownym na upał wydaniu – genialnie!
Dziękuję! :)
Pyszny, w sam raz na upały :)
Choć tu już jesienią powoli pachnie…;)
Pyyyycha kompot :-D
Zdecydowanie! Wypity od razu cały ;)
mniam! niby zwykły kompot a przedstawiłaś go niczym Don Perignon :)
O! Dziękuję! :))
Jest śliczny!
I bardzo lubię.
I ja też ;)
domowy kompot najlepszy! :) w tych szklankach wygląda tak pięknie, z tymi kawałkami owoców i listkami mięty/melisy, że prawię czuje, jak gasi pragnienie! :)
Gdybyś była moją sąsiadką na szklaneczkę bym zaprosiła ;)
Patrzę na te zdjęcia z zachwytem, piękne kolory lata :)
I zostaną na dłużej niż to nasze lato ;)
to ja zamawiam taki kompot na to lato :)