Pudding cytrynowy

Coś z posmakiem cytrynowym od dłuższego czasu za mną chodziło. I tak trafiłam na prosty przepis z wykorzystaniem cytryny – pudding. Jeżeli lubicie kwaśne smaki, ten deser będzie dla Was idealny. Koniecznie jemy go na ciepło :)
Inspiracją był ten przepis.
 
 

Cytrynowy pudding

 

Składniki (na 3 porcje)
2 łyżki miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
1/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mleka
2 jajka
szczypta soli
sok wyciśnięty z 1 cytryny
cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

Masło utrzeć z cukrem. Żółtka oddzielić od białka (białka przełożyć do oddzielnej miski) wrzucić do masła z cukrem i zmiksować. Dodać sok z cytryny, sól, mąkę i zmiksować. Na sam koniec wlać mleko i wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę i powoli dodać po jednej łyżce do masy. 
Kokilki wysmarować masłem i napełniać masą mniej więcej do 3/4 wysokości. Przełożyć je do większego naczynia żaroodpornego i ostrożnie napełnić naczynie wodą, tak by sięgała do połowy kokilek. Nagrzać piekarnik do 180 stopni i piec przez 35 – 45 min. Pudding ma być koloru złotego. 
Wyjąć pudding by trochę przestygł, posypać cukrem pudrem i jeść na ciepło. 
 
Pudding cytrynowy
 

16 komentarzy do wpisu „Pudding cytrynowy”

Możliwość komentowania jest wyłączona.