Ciasto na maślance

Puszyste ciasto na maślance z malinami pod kruszonką powstało spontanicznie. Znacie to uczucie, kiedy macie ochotę na coś słodkiego, ale nie wiecie na co? I błądzicie po kuchni, otwieracie szafki w nadziei, że znajdzie się chociaż kostka czekolady lub stary cukierek. Miałam jeszcze resztkę malin, które stały się inspiracją do tego ciasta. I tak bez żadnych problemów postał przepyszny placek, którym możecie się rozkoszować w każde popołudnie. 
 
Składniki

2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
1 szklanka maślanki
2 jajka
1/3 szklanki oleju

kruszonka
50 g masła
50 g cukru
100 g mąki pszennej

Dodatkowo
150 g świeżych/mrożonych malin
100 g rozpuszczonej białej czekolady

 

Sposób przygotowania
Przygotować kruszonkę – na patelni rozpuścić masło,  połączyć z cukrem. Następnie wsypać mąkę, wymieszać i odstawić.
Jajka utrzeć z cukrem mikserem na puszystą masę. Wlać maślankę i olej i wymieszać, do momentu połączenia się składników.
W oddzielnej misce przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Powoli wsypać do masy jajecznej i mikserem na najmniejszych obrotach wymieszać.
Blaszkę (robiłam w formie o wymiarach 25x30cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto. Poukładać maliny, posypać kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 45 minut. (lub piec do suchego patyczka)
Czekoladę posiekać nożem i przełożyć do metalowej miski. Na małym ogniu postawić garnuszek z wodą. Kiedy zacznie się gotować postawić miskę z czekoladą (bardzo ważne, miska nie może stykać się z wodą) i czekać aż się rozpuści.
Rozpuszczoną czekoladą polać z góry gotowe ciasto.

28 komentarzy do wpisu „Ciasto na maślance”

  1. Wszystko pięknie, tylko powiedz mi, gdzie zakwitł już drzewa jabłoni czy inne, bo ja też chcę gałązki do zdjęć :P

  2. po pierwsze, do takiego ciasta marzy mi się jedynie szklanka mleka i wydawać się może, że już nic więcej do szczęścia nie potrzeba :) po drugie… chyba przyjdę do Ciebie na lekcje fotografii! nie wiem już ile razy zachwycałam się Twoimi zdjęciami, ale zawsze, kiedy do Ciebie zaglądam, nie mogę się powstrzymać, żeby o tym nie wspomnieć :)

  3. Na jednym kawałku by się nie skończyło… Zjadłabym na śniadanie, podwieczorek i kolację. ;)
    Zazdroszczę drzewek kwitnących. U mnie może będą za miesiąc…

    • Czytałam przepisy, gdzie używana jest mąka pełnoziarnista i smakuje ciasto jeszcze lepiej :) wiec jak chcesz poeksperymentować koniecznie podziel się później efektem :) pozdrawiam 

  4. czyżbyśmy miały wspólną ciotkę? ten przepis jest identyczny jak ten, który dostałam od niej lata temu ;) sprawdza się przy każdej okazji rodzinnej jak nie ma czasu kombinować ;) no i jest pyszne!

  5. Uczucie znam bardzo dobrze, bo my z mężem ciągle tak po kuchni buszujemy ;P Ciasta na maślance są chyba najlepsze na świecie i idealne w połączeniu z owocami. A nowa strona wygląda świetnie. Szkoda, że mój mąż tak nie umie, przydało by mi się to i owo zmienić.
    Pozdrawiam :)

  6. takie ciacha zawsze smakują ! a z tym starym cukierkiem trafiłaś w dziesiątkę, nie wiem czy każdy ale ja też tak czasem mam :)

Możliwość komentowania jest wyłączona.