Historie kulinarne w podcastach

Kulinarne historie w podcastach

Historie z wątkiem kulinarnym najłatwiej jest przedstawić na ekranie. Kto nie ma swojego ulubionego filmu z akcją dziejącą się w kuchni? Pamiętacie może Skrzydełko czy nóżka? Do moich ulubionych wpisał się film Julie&Julia. Mamy przedstawioną ciepłą opowieść o dwóch nieznanych sobie kobietach, których pasją jest gotowanie. Pomyślałam, że fajnie by było opisać Wam kilka produkcji, przy których moglibyśmy się razem oblizywać ze smakiem. Internet jednak jest już tak przesiąknięty tym tematem, że nie ma sensu powielać to, co zostało już dobrze opisane.

Jednak nie odpuszczę tak ławo i przygotowałam dla Was coś innego – klika kulinarnych historii w podcastach. Choć jedna z nich nawiązuje do alergii na czerwone mięso, ale zaczyna się od soczystej jagnięciny i cheeseburgera. Gwarantuję Wam, że niektóre te słuchowiska wzbudzają taki apetyt, jak słynny gulasz po burgundzku w jednej ze scen z Julie&Julia.

Brownie Lady 

kulinarne historie w podcastach

Pobierz darmowy e-book o kiszonkach!

Odbierz darmowy e-book

Jesteście gotowi zasmakować podcastu z brownie w tle? Poznajcie historię Meridy Volz, która by utrzymać swoją rodzinę, zajęła się pieczeniem  ciasta z dodatkiem marihuany.

Dajcie się ponieść jej głosowi i przenieście się do lat 60, kiedy opuszcza rodzinne Milwaukee i przeprowadza się do San Francisco. Prowadząc małą cukiernię, dzięki wypiekom z ekstra dodatkiem, udało jej się nie tylko zyskać popularność, ale co najważniejsze utrzymać rodzinę. Niesamowity przepis Meridy na czekoladowe brownie chciał mieć każdy, kto raz spróbował jej ciasta. Rozsiądźcie się wygodnie i wsłuchajcie w ciepłą rozmowę, którą prowadzi nie kto inny, jak Phoebe Judge.

Belgian Waffles

kulinarne historie w podcastach

To dopiero jest historia! Chrupiąca i pachnąca jak gofry belgijskie. A konkretnie jest to podcast o tym, jak Amerykanie pokochali te wypieki.

W 23-minutowej rozmowie, Dan Pashman znany ze świetnych podcastów o jedzeniu, przeprowadza wywiad z MariePaule Vermersch. Rok 1964 – kobieta jako nastolatka pomagała swoim rodzicom w przy biznesie, którym była sprzedaż gofrów. Tak naprawdę mowa jest o brukselskich gofrach, jednak ze względu na to, że Amerykanie kojarzyli Brukselę bardziej z warzywem, zmieniono ich nazwę na belgijskie.

Wsłuchajcie się w ciepłą opowieść z francuskim akcentem, w której poznacie na czym polega przygotowanie tych wypieków. Jeżeli zaś, chcecie spróbować brukselskich gofrów to na świecie są tylko dwa miejsca, gdzie rodzina MariePaule Vermersch sprzedała swój przepis. Ciekawi? To koniecznie przesłuchajcie Belgian Waffles

 Eat Cake

coconutcake-5źródło zdjęcia

Eat Cake to bardzo krótka fikcyjna historia od The Truth. Mamy Walentynki i Elibabeth, która jak co roku w ten dzień piecze kokosowe ciasto. Jest singielką, w tle słychać przyjemne mruczenie kota oraz jej krzątaninę w kuchni. Kokosowe smaki może nie mają tylu zwolenników co czekolada, ale Elizabeth należy do grupy, co ubóstwia ciasto z tym dodatkiem.

W tym samym czasie dzwoni jej telefon. Po drugiej stronie słuchawki słychać męski głos. To Brian, który jak co roku w Walentynki dzwoni do obcych ludzi, by z nimi porozmawiać.

Alpha Gal

Lubię mięso i ciężko byłoby mi przejść tak obojętnie obok domowych burgerów lub karczku duszonego z cebulką, jaki tato robi. Ten podcast jest bardzo mięsny, a konkretnie opowiada historię Amy Pearl, której ciało pewnego dnia przestało tolerować czerwone mięso.

Jak sama opowiada, od zawsze uwielbiała jeść mięso. I tak pewnego słonecznego dnia na grillu u przyjaciół, po zjedzeniu pysznej jagnięciny, poczuła się bardzo dziwnie. Na tyle dziwnie, że dostawała drgawek, silnego ataku paniki i straciła przytomność. Przy kolejnej próbie zjedzenia cheeseburgera czuła się jeszcze gorzej, aż w końcu trafiła do lekarza.

Czy możliwa jest alergia na czerwone mięso?  Tego dowiecie się z podcastu Radiolab – Alpha Gal.

American Kids Try

Ok, to nie jest podcast, ale musiałam umieścić American Kids Try. Jak jeszcze nie jest Wam to znane to obejrzyjcie. Polecam szczególnie odcinek, w którym mali bohaterowie próbują kuchni chińskiej. Co tylko przypominam to sobie, niemal płaczę ze śmiechu. Zwłaszcza jak podana zostaje głowa kaczki, po prostu uwielbiam moment zeskoczenia na ich twarzach. Obiecuję, że się Wam spodoba.

Czy któraś z tych historii szczególnie Was zainteresowała? Dajcie znać :)

18 komentarzy do wpisu „Kulinarne historie w podcastach”

  1. Super pomysł z podcastami:) może napisz chociaż w komentarzu o tych filmach bo też poluje na nie, chętnie bym cos obejrzała. Znasz coś tak pozytywnego i fajnego jak Julie and Julia?:)

    Odpowiedz
  2. Oglądałam ostatnio jakąś komedię jak babcia zaczęła handlować narkotykami ale prawdziwie biznes się rozkręcił na ciastach i ciasteczkach ,, z dodatkiem,, ;)

    Odpowiedz
  3. Posłucham na pewno. O brownie z „dodatkiem” już słuchałam. Dzięki Tobie :)
    Polecam Ci film „Przepiórki w płatkach róży” i książkę o tym samym tytule. Zrobiły na mnie olbrzymie wrażenie. Film „Uczta Babette” podobnie jak Przepiórki to już klasyka. Książki nie czytałam. Mam nadzieję, że spodobają Ci się. Polecam :)

    Odpowiedz
  4. Wiedziałam, że zdjęcie do „eat cake” wzięte od Molly Yeh – uwielbiam ją i ona robi takie charakterystyczne zdjęcia :) Co do podcastów… Strasznie musza wyostrzać apetyt ! Byłabym ciągle głodna :}

    Odpowiedz

Dodaj komentarz