Tosty francuskie z cynamonem to mój ulubiony sposób na wykorzystanie czerstwego chleba. Stram się nie marnować żywności, tym bardziej nie wyrzucać chleba. Kiedy widzę, że jest suchy to robię z niego tradycyjny chleb w jajku (smaki dzieciństwa), tosty francuskie na słodko, lub wersja wytrwana z jajkiem (tutaj możesz zobaczyć przepis) oraz grzanki do zupy. Jak widzicie jest wiele przepisów na czerstwy chleb. Dziś idziemy w słodkie, zapraszam na prosty przepis na tosty w wersji na słodko.
Zobacz również jak zrobić podwójne tosty – na blogu Kuchnia Domowa.
Tosty francuskie z cynamonem
Składniki na 3 porcje
6 kromek zwykłego chleba
2 jajka
100 ml mleka
1/3 łyżeczki cynamonu
2 łyżki masła
Dodatkowo
cukier puder do posypania
owoce (u mnie świeże borówki)
Sposób przygotowania
Jajka dokładnie roztrzepać z mlekiem i cynamonem. Kromki chleba dobrze zamoczyć z obu storn. Na patelni rozgrzać masło. Smażyć chleb na średnim ogniu do momentu, aż bedą ładnie zarumienione.
Podawać z cukrem pudrem i ulubionymi owocami lub orzechami.
Sprawdź też inne przepisy na słodkie śniadanie – pancakes, puszyste amerykańskie naleśniki.