Mocno czekoladowe, wilgotne, z dodatkiem migdałów, i przede wszystkim jest to najłatwiejsze ciasto do zrobienia – brownie. Robię je kiedy tylko najdzie mnie ochota na coś słodkiego. Do tego czekolada zawsze poprawia mi humor :) Z brownie również robiłam spód pod sernik, który jest moim ulubionym eksperymentem w kuchni. Przepis znajdziesz tutaj. Jeśli zaś masz ochotę na wypróbowanie warzyw w cieście, to bardzo polecam przepis na brownie z cukinią, jest przepyszne. Dziś mam dla was klasyczny przepis z dodatkiem czekolady i migdałów.
Proste brownie z czekoladą i migdałami
Składniki
100 g masła
200 g gorzkiej czekolady
120 g cukru pudru
2 jajka
2 łyżki kakao
120 g mąki pszennej
szczypta soli
migdały do posypania z góry
Sposób przygotowania
Formę do pieczenia (piekłam w blaszce 24 cm x 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 160 stopni (opcja grzania góra-dół).
W małym rondelku rozpuścić masło. Dodać połamaną na mniejsze kawałki czekoladę, następnie wsypać cukier i kakao. Mieszać do momentu, aż wszystkie składniki się połączą w czekoladową masę. Gotową ostawić na bok, by trochę przestygła.
W misce zmiksować jajka. Następnie przelać ostudzoną czekoladową masę, dodać mąkę i sól i wymieszać na gładkie ciasto.
Ciasto piec przez 40 minut.