Truskawki pod kokosową kruszonką

Truskawki pod kruszonką to najprostszy deser na ziemi. Owoce mogą być dowolne, ale korzystam z sezonu na truskawki, więc to się u mnie znalazło na talerzu. Najlepiej podawać na ciepło z łyżką jogurtu naturalnego, lub jak kto woli z ulubionymi lodami. A jak nie ma pod ręką świeżych owoców to śmiało można dodać mrożone.

owoce zapiekane pod kruszonką

 

Truskawki pod kruszonką

Składniki na 6 porcji

300 g truskawek
200 g malin
100 g masła
1 szklanka mąki pszennej
3 łyżki płatków owsianych
3 łyżki wiórek kokosowych
2 łyżki cukru pudru 
jogurt naturalny do podania 

 

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Owoce umyj, jeśli truskawki są duże to przekroić je na pół. Wrzucić do naczynia żaroodpornego. 

Kruszonka –  w misce wymieszać mąkę z cukrem, wiórkami kokosowymi i płatkami owsianymi. Dodać kawałki masła i palcami zagnieść kruszonkę. 

Dodać kruszonkę na owoce i wstawić do piekarnika. Piec około 35 minut. Podawać z łyżką jogurtu naturalnego. 

Truskawki i maliny zapiekane pod krusoznką

 

Szukasz innych przepisów na śniadanie? Zobacz, co jeszcze jest na blogu pod tym linkiem