Skoro mamy sezon na truskawki to musiałam z nimi przygotować jogurtowo – owsiane placuszki. Idealne na weekendowe śniadanie, kiedy mamy więcej czasu na przygotowanie posiłku. Z tego przepisu placuszki wychodzą bardzo puszyste i są delikatne w smaku. Mogę śmiało powiedzieć, że znikają w 5 minut :)
Placuszki z truskawkami
Składniki na 12 sztuk placuszków
1 szklanka mąki pszennej (u mnie tortowa)
1/3 szklanki płatków owsianych
1/4 szklanki cukru (dodałam cukier puder)
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
200 g jogurtu naturalnego
2 jajka
6 sztuk większych truskawek
Sposób przygotowania
W misce wszystkie składniki suche wymieszać ze sobą. Dodać jajka, jogurt i olej. Mikserem lub łyżką mieszać do momentu aż powstanie jednolita masa.
Truskawki umyć, wyjąć szypułki i pokroić na plasterki.
Na rozgrzaną patelnię (smażyłam bez tłuszczu) nakładać łyżką ciasto (na 1 placuszek szła u mnie 1 łyżka). Pamiętać, by zachować odstęp między plackami, bo podczas smażenia urosną. Na placuszki ułożyć plasterki truskawek, lekko docisnąć i smażyć na średnim ogniu (smażyłam tak mniej więcej z każdej strony około 2 minut).
Gotowe jogurtowo – owsiane placuszki z truskawkami można podać z dżemem, cukrem pudrem lub bez dodatków.
Sprawdź inne przepisy na naleśniki oraz placuszki.